Kritiek op prinsesjes zonder cap te paard: 'Ze hebben een voorbeeldfunctie'

© RVD
WASSENAAR - 'Het is een prachtige foto, maar we hadden liever gezien dat ze een cap op hadden gehad.' Dat zegt paardensportfederatie KNHS over een foto van de prinsesjes die het koninklijk huis deze week op haar Facebookpagina plaatste. Op de foto zitten Amalia, Alexia en Ariane zonder cap op een paard.
De federatie vindt dat de prinsesjes een voorbeeldfunctie hebben. 'Mensen die niks met paarden hebben zien dit ook en denken dat het normaal is', zegt een woordvoerder van de federatie.
Zonder cap op een paard zitten, is volgens haar gevaarlijk, want 'het blijft een dier en je weet nooit wat het beest doet'. 'Al snappen we dat het een geposeerde foto is.'

'Slecht voorbeeld'

Ook op sociale media werd verontwaardigd op de foto gereageerd. 'Volgende keer even een cap op dames, voor ieders veiligheid', zegt iemand. Een ander schrijft: 'Mooie foto van de prinsesjes. Jammer dat ze het slechte voorbeeld geven.' Alhoewel niet iedereen het daar mee eens is: 'Wel cap, geen cap... Sjeesus mensen hou eens op! Er wordt een prachtige foto van de meiden vrijgegeven en gelijk moet er weer commentaar op komen.'
Het koninklijk huis plaatste de foto maandag voor de verjaardag van prinses Amalia. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laat weten dat de prinsessen op de foto poseerden voorafgaand aan een buitenrit. 'Bij het rijden, dragen ze altijd een cap', aldus een RVD-woordvoerder.