Overal stembureaus in Den Haag voor referendum GeenPeil over Oekraïne

Stembureau | Archieffoto
Stembureau | Archieffoto
DEN HAAG - DEN HAAG – In Den Haag zijn er voor het referendum van GeenPeil op 6 april over het associatieverdrag met Oekraïne ongeveer evenveel stembureaus en stembureauleden als bij eerdere verkiezingen.
De gemeente Den Haag moet nog op zoek naar een oplossing voor een mogelijk eventueel financieel tekort dat dit oplevert, aldus burgemeester Jozias van Aartsen in een brief aan de gemeenteraad. Tijdens de vergadering van 16 november nam de raad een motie aan van de Groep de Mos en de Partij voor de Dieren met de opdracht ‘om
voor alle inwoners van onze stad zo toegankelijk mogelijk te maken’.
Dit omdat de gemeenten veel minder geld krijgen van het Rijk voor het organiseren van het referendum dan ze krijgen bij verkiezingen. Ter vergelijking: bij de Tweede Kamer-verkiezingen in 2012 ontvingen de gemeenten ruim 42 miljoen euro.
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft gezegd dat voor het eerste raadgevend referendum een bedrag van 20 miljoen euro beschikbaar is voor de organisatie van de stemming door de gemeenten.

'Geen kieslijsten en kleinere stembiljetten'

De minister geeft hiervoor als reden dat er bij het raadgevend referendum geen kieslijsten zijn en kleinere stembiljetten worden gebruikt. Maar: ‘Dit argument klopt niet: de kosten voor gemeenten blijven grotendeels op hetzelfde niveau als bij eerdere verkiezingen, ondanks het ontbreken van kieslijsten en het gebruik van kleinere stembiljetten. Er zijn bijvoorbeeld evenveel stembureaus en stembureauleden nodig als bij andere verkiezingen,’ aldus de burgemeester.
Volgens hem vindt nog overleg plaats tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken en het ministerie. Dat neemt niet weg dat er in Den Haag ongeveer evenveel stembureaus zijn als bij eerdere verkiezingen.

In andere gemeenten minder stembureaus

In zeker drie andere gemeenten in onze regio  - Oegstgeest, Leidschendam-Voorburg en Leiderdorp – komen er minder stembureaus, meldde Omroep West vorige week. Dit leidde tot kritiek van GeenPeil, dat het referendum organiseert.
GeenPeil is een initiatief van Burgercomité-EU, weblog GeenStijl en het Forum voor Democratie. Uitbreiding van de Europese Unie zou ten koste gaan van de Nederlandse democratie. Niet Den Haag, maar Brussel zou beslissen wat er in ons land gebeurt. Daarom moet dit verdrag worden voorgelegd aan de bevolking, zegt de organisatie. Het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne is niet bindend: het gaat om een advies van het volk.

Referendum is niet bindend

Het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne is niet bindend: het gaat om een advies van het volk. Maar de Tweede Kamer vindt dat de uitslag moet worden gerespecteerd. Ook de voorstanders van het associatieverdrag PvdA en CDA zeggen dat ze zich neerleggen bij een ‘nee’.