COA gaat vluchtelingen inlichten over vuurwerk tijdens Oud en Nieuw

© Richard Mulder
DEN HAAG - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat vluchtelingen die in opvangcentra zitten inlichten over de wijze waarop Oud en Nieuw gevierd wordt in Nederland. Dit gebeurt om mogelijke schrikreacties bij de vluchtelingen bij onder andere het afgaan van vuurwerk te voorkomen. Dat meldt Jan-Willem Anholts, woordvoerder van het COA.
‘Naast het voorlichten van de vluchtelingen zijn er iedere dag ook medewerkers aanwezig om informatie te verstrekken of een gesprek aan te gaan. Daarnaast liggen er flyers en leaflets’, vertelt Anholts. ‘Het is echter onze algemene indruk dat de vluchtelingen – ondanks het feit dat ze mogelijk vreselijke dingen hebben meegemaakt – niet per definitie bang zijn voor vuurwerk.’
De gemeenten in onze regio die voor langere tijd vluchtelingen opvangen, stellen tijdens de jaarwisseling geen extra vuurwerkvrije zones in rondom de opvangplekken. Dat laten Alphen aan den Rijn, Den Haag, Katwijk, Leiden en Wassenaar aan Omroep West weten. Hierover hebben de gemeente overleg gehad met het COA.

Vuurwerkvrije zones

In Katwijk en Alphen aan den Rijn mag overal vuurwerk worden afgestoken. 'In onze gemeente zijn nergens vuurwerkvrije zones', vertelt een woordvoerder van Alphen aan den Rijn. In die gemeente worden sinds oktober maximaal 1400 vluchtelingen opgevangen in de gevangenis. De groep blijft hier tot april 2016. Op de locatie aan de 1e Mientlaan in Katwijk worden tijdelijk 1200 asielzoekers opgevangen.
Een woordvoerder van Wassenaar geeft aan dat de vuurwerkregels in die gemeente behoorlijk streng zijn. 'Dit komt omdat er in Wassenaar veel bos- en duingebied is en er nog veel huizen staan met een rieten dak', aldus de woordvoerder. Er is echter geen vuurwerkvrije zone ingericht rondom Duinrell. Hier worden in de vakantiehuisjes op het landgoed 750 asielzoekers gehuisvest.

Opvang

In Leiden komen er dit jaar mogelijk zes vuurwerkvrije zones. Dat zouden er vier meer zijn dan bij de afgelopen jaarwisseling. De Wassenaarseweg valt hier niet onder. Hier worden in het oude TNO-pand asielzoekers opgevangen.
Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag gaf eerder al aan dat er geen vuurwerk afgestoken mag worden bij ziekenhuizen, dierenopvangplaatsen en kinderboerderijen. Bij de Anna van Hannoverstraat en de Kiwistraat geldt geen vuurwerkverbod. Hier worden respectievelijk in het voormalige gebouw van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en in het gebouw van Parnassia vluchtelingen opgevangen.
Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen