'We moeten je uitleveren aan IS'; transgender-vluchteling in azc Alphen bedreigd

DEN HAAG - Een groep vluchtelingen in het asielzoekerscentrum in Alphen aan den Rijn eist een veilige opvangplek. Het gaat om drie transgenders, enkele homoseksuele mannen, een biseksuele vrouw en een aantal sympathisanten. In het azc worden ze uitgescholden en bedreigd en één van de mannen is aangerand. Om hun eis kracht bij te zetten zijn ze sinds vrijdagochtend in hongerstaking.
Maazen (28) en Mohamed (20) komen allebei uit Syrië en zijn ruim twee maanden in Alphen. Ze werden in eerste instantie ondergebracht op de mannenafdeling. Maazen is transgender en voelde zich daar niet veilig. 'Ik werd uitgescholden en bedreigd,' vertelt ze. Mohamed werd net buiten de poort door een medebewoner van het azc aangerand, kort nadat was uitgelekt dat hij homoseksueel is. 'Het was donker. Hij viel me aan en probeerde me te verkrachten.'
Alle transgenders en homo's in het azc zijn inmiddels overgeplaatst naar de familieafdeling, maar ook daar zijn ze niet veilig. 'De meeste mannen en ook de vrouwen kijken me vuil aan bij het eten halen,' vertelt Maazen, 'ze roepen dat ik dood moet en dat ze me willen uitleveren aan IS zodat die me kunnen vermoorden.' Mohamed krijgt tranen in z'n ogen als hij zegt: 'ze schelden me uit voor flikker en roepen dat ik van een hoog gebouw gegooid moet worden.'

'Regering moet wat doen'

De vluchtelingen zijn sinds vrijdag in hongerstaking. Ze worden ondersteund door enkele jonge vrouwen, die daar ook de weerslag van ondervinden. Inas, die voor Maazen tolkt, vertelt dat ook zij wordt uitgescholden sinds ze omgaat met de LHBT'ers. De actievoerders willen dat de overheid ze onderbrengt op een veilige plek.
'Jullie minister-president zegt dat nieuwkomers zich moeten aanpassen aan de Nederlandse normen en waarden,' zegt Mohamed, 'maar deze mensen zitten met hun hoofd nog in hun oude cultuur. Die veranderen niet zomaar. Wij zullen makkelijker opgaan in de Nederlandse samenleving dan zij,' zo verwijst Mohamed naar de mannen die hem lastig vallen.

'Overlastgevers aanpakken'

De hongerstakers krijgen steun van de PvdA en de SP. Attje Kuiken en Sharon Gesthuizen, Tweede Kamerleden van de twee partijen, gingen zondag langs in het AZC. 'We moeten degenen die de bedreigingen uiten duidelijk maken dat Nederland een homovriendelijk land is en dat we hun gedrag niet accepteren en dat het gevolgen kan hebben voor hun eigen asielaanvraag,' aldus SP-er Gesthuizen.
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie liet eerder al weten niets te zien in aparte opvang voor LHBT-vluchtelingen, maar de SP wil hem alsnog op andere gedachten brengen. 'Dijkhoff moet zich realiseren dat we in een bijzondere situatie zitten,' zo vindt Sharon Gesthuizen.

Voorbeeld Amsterdam volgen?

In Amsterdam worden LHBT-vluchtelingen wel apart opgevangen door de gemeente. Volgens de SP is het mooi dat Amsterdam een voortrekkersrol daarin speelt, maar tegelijk maar homo-vriendelijke opvang geen zaak van de gemeentes worden. Ze vindt niet dat Alphen zelf in actie moet komen. 'Het is een rijkstaak, en het kan niet zo zijn dat het straks afhangt van de gemeente waar je terecht komt of er wel of niet LHBT-vriendelijke opvang is,' aldus Tweede Kamerlid Gesthuizen.
Voor Mohamed en Maazen maakt het niet uit wie het organiseert, als het maar gebeurt. En volgens de hulporganisatie LGBT Asylum Support is het hard nodig. 'Op deze manier raken ze hier nog erger beschadigd dan in Syrië,' vindt Sandro Kortekaas van de hulpgroepering.
Lees meer over vluchtelingen in de regio in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen