'We zijn een schietschijf voor terroristen', marechaussee bij Tweede Kamer klaagt over klein pistool

DEN HAAG - De marechaussees die sinds begin dit jaar het Tweede Kamergebouw en andere terrorismegevoelige gebouwen in Den Haag bewaken, vinden dat ze te licht bewapend zijn. Ze dragen een pistool, maar willen een automatisch wapen, want nu functioneren ze als schietschijf voor terroristen, zo zeggen ze. De vakbond noemt de bewapening 'ondermaats'.
'Kijk naar de aanslagen in Parijs; wanneer de marechaussee met dat geweld wordt geconfronteerd, maken ze geen enkele kans', zegt Jean Debie, voorzitter van de VBM, de grootste vakbond voor burger en militair defensiepersoneel met zo'n 23.000 leden. 'Het is een onverstandig besluit om onze mensen met pistolen uit te rusten.'
De marechaussees bij de Tweede Kamer hebben een Glock 17 aan hun riem hangen. Dat is een wapen vergelijkbaar met dat van de politie. 'De kogel is dezelfde als een politiekogel. Terroristen dragen kogelwerende vesten en die kogel blijft daarin hangen,' zo legt voorzitter Erik Jurriëns van de Onafhankelijke Defensiebond uit.

'Geen schijn van kans tegen kalasjnikovs'

'Een Glock heeft een bereik van 30 meter, terroristen gebruiken kalasjnikovs en die bereiken wel een afstand van 100 meter. Marechaussees hebben geen schijn van kans met deze kleine wapens,' zeggen beide vakbonden. 'De mannen en vrouwen in het centrum van Den Haag zouden een H&K 416 moeten dragen, dat is een machinegeweer met een lange loop', zegt Debie.
Opvallend is dat de marechaussee deze machinegeweren wel heeft, maar ze liggen in de auto's die verderop geparkeerd staan. 'Als er echt stront aan de knikker is, kun je daar natuurlijk nooit op tijd bij', lacht Jurriëns. Debie denkt dat de wapens niet zichtbaar gedragen worden, omdat de geweren er nogal bedreigend uitzien.

'Grote geweren passen niet in straatbeeld'

Volgens de vakbond heeft burgemeester Van Aartsen van Den Haag hier een rol in gehad. 'Hij zou de grote geweren niet in het straatbeeld vinden passen,' zegt Jurriëns. Van Aartsen zegt dat dat niet zo is.  'De bewapening is afhankelijk van het dreigingsbeeld en dat wordt vastgesteld door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Het ministerie van Veiligheid en Justitie bepaalt hoe politie en marechaussee bewapend zijn, de burgemeester gaat alleen over de inzet', laat de gemeente Den Haag in een reactie weten.  
Het ministerie van Veiligheid en Justitie verwijst door naar de marechaussee, als we hen de vraag voorleggen. En bij de marechaussee krijgen we te horen dat ze geen uitspraken doen over bewapening.