Minister Bussemaker: 'Onderzoek naar aansprakelijkheid oud-bestuurders ROC Leiden uitgebreid'

DEN HAAG - Bij ROC Leiden worden mogelijk ook oud-toezichthouders persoonlijk verantwoordelijk gehouden voor de financiële problemen bij de mbo-school. Dat zei minister Bussemaker woensdag in de Tweede Kamer. Eerder werd al duidelijk dat oud-bestuursleden zich misschien voor de rechter moeten verantwoorden voor hun handelen bij de bouw van twee veel te dure schoolgebouwen.
Volgens een eerder deze maand verschenen rapport heeft het bestuur
gehandeld bij de bouw. Voormalig bestuursvoorzitter Jacques van Gaal wordt gezien als de initiator van de nieuwbouw. De kosten daarvan vielen uiteindelijk ongeveer vijf keer zo hoog uit als geraamd: bijna 223 miljoen in plaats van circa 46 miljoen euro.
Direct nadat het onderzoeksrapport uitkwam, steunde minister Bussemaker de conclusie van de commissie dat er 'aanknopingspunten voor nader onderzoek naar de bestuurlijke aansprakelijkheid van de voormalige bestuurders' zijn. Zij vroeg de huidige raad van toezicht om dat onderzoek naar zijn eigen oud-bestuurders in te stellen. De Tweede Kamer nam daar vanmiddag ternauwernood genoegen mee. 'Veel te vrijblijvend', zei PvdA-Kamerlid Jadnanansing daarover.

Onderwijsbond AOb onderzoekt mogelijke aangifte

Pauline Meurs, voorzitter van de onderzoekscommissie, vindt dat het tot een rechtszaak moet komen, zei ze eerder tegen de Volkskrant. 'Met de feiten die nu op tafel liggen, denk ik wel: als hier geen zaak van wordt gemaakt, wanneer gebeurt dat dan wel?' Ook de Algemene Onderwijsbond (AOb) wil dat de oud-bestuurders van ROC Leiden aansprakelijk worden gesteld. De onderwijsvakbond onderzoekt of het mogelijk is om bij het gerechtshof in Amsterdam een procedure te beginnen die ertoe leidt dat de voormalige bestuurders voor de civiele rechter komen.  
Volgens de minister houdt de huidige raad van toezicht de mogelijkheid open om - naast de oud-leden van het College van Bestuur - de eigen voorgangers uit de raad van toezicht aansprakelijk te stellen. Bussemaker sluit zelfs niet uit dat zowel de toezichtouders als de bond als zijzelf naar de rechter stappen. Er is wel haast bij, want de zaak verjaart in 2017.

'Draaiboek faillissement ligt klaar'

Een meerderheid van de Tweede Kamer geeft het reddingsplan van ROC Leiden het voordeel van de twijfel. De Leidse mbo-school wil per 1 augustus 2018 één organisatie vormen met het ID College. De Onderwijsinspectie heeft geen vertrouwen in het reddingsplan van ROC Leiden, zo bleek vorige week. Volgens de inspectie kan de mbo-school beter haar onderwijsactiviteiten beter afbouwen en gecontroleerd overdragen aan andere instellingen in de regio.
Een grote meerderheid van de Kamer is het eens met de minister dat een faillissement op dit moment alleen maar nadelen heeft. Maar volgens de minister ligt het draaiboek daarvoor wel klaar op haar departement. Voorlopig krijgt het ROC opnieuw 5 miljoen euro steun. Dat bedrag maakt onderdeel uit van een reddingsplan van in totaal 40 miljoen euro, opgebracht uit het budget van alle mbo-scholen.

Anonieme brief medewerkers

ROC Leiden heeft inmiddels al 38 opleidingen gesloten. Er zijn nu ongeveer 1.600 studenten minder dan de 9.000 van vorig jaar. In een anonieme brief, die in handen is van Omroep West, schrijven medewerkers van ROC Leiden dat zij zich zorgen maken over de toekomst van de mbo-school. 'Wij zien dat de school waar wij jaren voor hebben gewerkt en gevochten hebben nu in enkele maanden kapot gaat.'
Volgens de medewerkers hebben dit jaar zich 'zogenaamd 7.000 leerlingen' aangemeld. 'Zogenaamd want je ziet ze nu al weer vertrekken. Je merkt ook dat jonge docenten aan het solliciteren zijn. Er is onrust en veel willen weg.'