Den Haag krijgt Laan van Reagan en Gorbatsjov

Links Gorbatsjov en rechts Reagan
Links Gorbatsjov en rechts Reagan © ANP
DEN HAAG - In Den Haag komt een Laan van Reagan en Gorbatsjov. De Haagse gemeenteraad heeft in 2011 al besloten om de naam van zowel de voormalige Amerikaanse president als de voormalige Russische voorman uit de jaren 80 op de Haagse straatnamenlijst te zetten. Dat gebeurt vanwege hun rol in het beëindigen van de Koude Oorlog. Nu is de naam toegewezen aan het fietspad dat van het plein voor NS-station Den Haag Centraal naar de Laan van Europa leidt.
Dit fietspad is volgens het college van burgemeester en wethouders geschikt omdat de plek en de vorm van het pad goed passen bij de naam. Het fietspad ziet er van boven uit als een hoefijzer, wat het samenkomen van de twee werelden mooi symboliseert, zo stelt het college. Het sluit aan op het Koningin Julianaplein voor het station. Van daaruit voert het rechts langs de Koekamp naar de Laan van Europa en links naar het stadscentrum.
Het besluit is een compromis dat is ontstaan na een flinke discussie in de Haagse gemeenteraad in 2011. De VVD wilde een Ronald Reaganlaan vanwege zijn rol in het beëindigen van de Koude Oorlog. Partijen als de PvdA, D66 en het CDA staken daar een stokje voor. Zij vonden dat een aantal onderdelen van de buitenland politiek van de voormalige president van Amerika, niet hebben bijgedragen aan de wereldvrede.

Compromis-motie

Vervolgens kwam er een compromis-motie waarin werd voorgesteld om niet alleen Reagan te prijzen voor zijn rol bij de beëindiging van de Koude Oorlog maar ook Gorbatsjov. Ze zouden samen op een straatnaambordje moeten komen. Dat gaat nu dus gebeuren.
PvdA-raadslid Jeltje van Nieuwenhoven was in 2011 warm pleitbezorger voor het compromis. Zij is nu dus ook blij met de Laan van Reagan en Gorbatsjov. Van Nieuwenhoven: 'Het heeft een mooie symboliek dat de twee paden op een plaats samenkomen. Dat is dus het Reykjavik-punt dat na 30 jaar is benoemd in de stad van Vrede en Recht.'
Ze doelt daarmee op het akkoord, dat in IJsland - halverwege de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie - werd gesloten en het einde van de Koude Oorlog inluidde.