Raadzaal Den Haag gaat voor miljoen euro op de schop

De raadzaal van de gemeente Den Haag. Archieffoto
De raadzaal van de gemeente Den Haag. Archieffoto
DEN HAAG - De raadzaal in het Haagse stadhuis wordt verbouwd. De geluidsinstallatie en audiovisuele apparatuur wordt verbeterd, er komt een andere indeling, waarbij de ronde tafels verdwijnen, én er wordt een extra trap gebouwd die in geval van nood als vluchtroute kan worden gebruikt. In totaal kost die verbouwing rond de miljoen euro.
Tijdens een commissievergadering, woensdagavond, werd duidelijk dat een ruime meerderheid in de politiek een voorstel van het presidium - het dagelijks bestuur van de gemeenteraad - steunt. Alleen PVV, SP en Groep de Mos zeiden
. Deze partijen vinden de kosten van de aanpassingen veel te hoog.
Voor de verbouwing is in totaal 675.000 euro uitgetrokken. Daar bovenop komt nog eens de vernieuwing van de audiovisuele apparatuur. Volgens SP-raadslid Bart van Kent bedraagt de totale rekening daarmee al snel rond een miljoen euro. Dat bedrag werd niet tegengesproken door de voorzitter van het presidium, Rachid Guernaoui.

'Geld kan beter worden besteed'

De SP is niet tegen het nemen van extra maatregelen om de veiligheid te vergroten, aldus Van Kent. Maar daarvoor zou 125.000 euro voldoende zijn. De rest van het geld kan volgens hem beter worden gebruikt, bijvoorbeeld voor armoedebestrijding.
De PVV is vooral teleurgesteld in het voorstel omdat er volgens raadslid André Elissen te weinig aandacht is voor de veiligheid van de raadsleden. Hij wil dat een geheim rapport hiernaar openbaar wordt gemaakt en dat er nog eens een nieuwe heel goede 'integrale veiligheidsanalyse' wordt uitgevoerd. 'Maar nu een miljoen uittrekken is heel veel geld.'

'Debat wordt levendiger'

De voorstanders van de plannen zien juist veel voordelen. Zij wijzen erop dat de raadzaal na twintig jaar in gebruik te zijn geweest aan vernieuwing toe is. De raadsleden zitten nu voor een groot deel met hun rug naar de publieke tribune. Niet handig, vinden ze. 'Een nieuwe indeling kan leiden tot een verlevendiging van het debat', aldus D66-fractieleider Robert van Asten.
Ook wezen sommige raadsleden erop dat de geluidsinstallatie slecht is en de tv-camera's soms slechte beelden leveren. Verder willen ze betere stopcontacten en moet er een systeem komen voor elektronisch stemmen.

Discussie loopt al lang

De discussie over het vernieuwen van de raadzaal loopt al lang. Binnen het presidium was er ook onenigheid over de noodzaak ervan. De verbouwing van de raadzaal heeft waarschijnlijk aanstaande zomer plaats, als er toch niet wordt vergaderd.