'Onderzoek naar externe adviseurs ROC Leiden'

© Omroep West
DEN HAAG - Het CDA en de SP in de Tweede Kamer willen dat er een onderzoek komt naar de rol van externe adviseurs bij de nieuwbouw van ROC Leiden. Minister Bussemaker (PvdA) van Onderwijs heeft donderdag laten weten dat ze een motie van de twee partijen gaat uitvoeren.
Tweede Kamerleden Michel Rog (CDA) en Jasper van Dijk (SP) willen dat een 'daartoe toegeruste' onafhankelijke organisatie onderzoek doet naar betalingen van ROC Leiden aan externe adviseurs. De Leidse mbo-instelling ging eerder dit jaar
aan de financiële last van te grote en te dure nieuwe schoolgebouwen bij de stations Leiden Centraal en Leiden Lammenschans.
In de periode 2003 tot en met 2013 zou ROC Leiden zo'n 9,4 miljoen euro hebben uitgegeven aan adviseurs die een rol speelden bij de nieuwbouwprojecten. Volgens de twee Kamerleden moeten alle bankafschriften en 'uitgaande geldstromen' worden onderzocht, schrijven zij in hun donderdag ingediende motie. Uit het onderzoek moet blijken of er sprake is van 'ongeoorloofde belangenverstrengeling'.

Dubbele rollen externe adviseurs

Omroep West meldde onlangs dat zeker twee adviseurs tegelijkertijd werkten voor zowel ROC Leiden als voor Green Real Estate, het bedrijf dat de twee nieuwe schoolgebouwen uiteindelijk kocht. Het bureau Ilfa declareerde in de periode 2004 - 2013 bedragen van in totaal ruim een miljoen euro bij de Leidse mbo-school. Daaronder een succesfee van 150.000 euro voor de deal rond het schoolgebouw bij Leiden Centraal.
Minister Bussemaker zei woensdag in de Tweede Kamer nog dat ze geen grond ziet voor juridische stappen tegen de externe adviseurs van ROC Leiden. 'Moreel kan je iets verwerpelijk vinden, maar dat is iets anders dan het juridisch aantonen.' Volgens Bussemaker is er wel 'aanleiding om te veronderstellen dat niet gegarandeerd kan worden dat alles volgens de regels is verlopen', zo liet zij donderdag weten.
Een 'integraal onderzoek aan de hand van bankafschriften en alle uitgaande geldstromen' kan daar uitsluitsel over geven, aldus de minister. Maar een dergelijk onderzoek kan 'zeer omvangrijk' zijn. Bussemaker wil wel bekijken hoe kansrijk een onderzoek naar de externe adviseurs is en welke kosten dat met zich meebrengt. Eind januari hoopt de minister daar meer duidelijkheid over te kunnen geven.

Mogelijke aansprakelijkheid oud-bestuurders

De kosten van de twee nieuwe schoolgebouwen vielen ongeveer vijf keer zo hoog uit als geraamd: bijna 223 miljoen in plaats van circa 46 miljoen euro. ROC Leiden moest gered worden met een financiële injectie van 40 miljoen euro - opgebracht uit het budget van alle mbo-scholen.
Het voormalige bestuur van ROC Leiden handelde 'onverantwoord en verwijtbaar' bij de bouw van de schoolgebouwen, concludeerde een onderzoekscommissie onder leiding van Pauline Meurs eerder deze maand. Volgens de commissie lieten de schoolbestuurders zich te veel leiden door 'een beperkt gezelschap van enkele externe adviseurs' en organiseerden zij niet of nauwelijks tegenspraak.

Ook oud-toezichtouders mogelijk aansprakelijk gesteld

De huidige raad van toezicht van de Leidse mbo-school onderzoekt nu of de oud-bestuurders persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden. Tijdens een Kamerdebat bleek woensdag dat ook oud-toezichthouders op de korrel worden genomen. Daarnaast onderzoekt de Algemene Onderwijsbond of een juridische procedure tegen oud-bestuurders mogelijk is.