WhatsApp, Facebook en Instagram tot zomer onmogelijk op perron station Delft

DELFT - Treinreizigers blijven nog zeker tot de zomer verstoken van mobiel bereik op station Delft. Ondanks eerdere toezeggingen van voormalig staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur is dit najaar geen oplossing gekomen voor de bereikbaarheid.
Wie wil bellen, sms-en of internetten in de nieuwe spoortunnel in Delft heeft pech. In het bouwwerk is namelijk nauwelijks bereik. Dat komt doordat bij de bouw geen antennes voor particulier gebruik zijn aangelegd. Alleen in de buurt van de trappen vangen telefoons het signaal van buiten op.
Bij het ontwerp en de uiteindelijke afspraken met de bouwer van het stationscomplex werd het aanleggen van een particulier netwerk niet meegenomen. Begin deze eeuw werd het mobiele telefoongebruik van nu anders ingeschat. Afwijken van de bouwplannen bleek te kostbaar, waardoor er voor is gekozen om pas na afronding van de bouw een netwerk aan te leggen.

Niet elke antenne

Je mag in een tunnel niet zomaar iedere antenne ophangen', vertel Franc de Korte van ProRail. Er zit bijvoorbeeld wel C2000 in voor de hulpdiensten en voor NS-personeel is er een gesloten netwerk, maar daar mag niets op storen.' Voor een netwerk is wel ruimte in de tunnel, maar het aanleggen ervan kan alleen als er geen treinen rijden. ProRail kon tot nu toe geen geschikt moment vinden.
Reizigers vinden het vervelend dat een oplossing uitblijft. Een vertraging melden aan de baas kan alleen als reizigers de spoortunnel verlaten en de tijd doden met het lezen van nieuws of e-mail op de smartphone kan niet. Wie denkt dat reizigers dan maar massaal met de mede-forens gaan kletsen heeft het mis. Een goed boek, mooie muziek of een spelletje op de telefoon winnen het van een goed gesprek.

KPN doet installatie

Telecomaanbieder KPN heeft sinds afgelopen zomer de leiding over het alsnog aanleggen van een mobiel netwerk voor alle providers in de spoortunnel. We zijn met ProRail in gesprek en zoeken naar een geschikt moment om te installeren. Een datum kan ik nog niet noemen', aldus een woordvoerder van KPN. Volgens ProRail schikt het pas komende zomer.