A4 Midden-Delfland tussen Delft en Schiedam helemaal open

© Ruben Kroeze
DELFT - Er is ruim 60 jaar over gepraat en zo'n 3,5 jaar gebouwd, maar de verlengde A4 tussen Delft en Schiedam is sinds zondagavond helemaal open. Rijkswaterstaat haalde rond 22.30 uur de wegversperringen weg.
Vrijdagavond konden automobilisten al gebruik maken van
, nu zijn de rijbanen in de andere richting ook open. De 7 kilometer weg moet de druk op de A13 tussen Den Haag en Rotterdam verminderen. Naar verwachting gaan op werkdagen ongeveer 130.000 voertuigen over de nieuwe weg rijden.
De laatste hobbel die de opening van de A4 in de weg stond, werd vorige week pas genomen. Toen verleende het Hoogheemraadschap van Delfland Rijkswaterstaat een vergunning om extra water weg te mogen pompen. Dat moet de A4 drooghouden.

Geluidsoverlast

De weg is er niet zomaar gekomen. In 1953 worden de eerste tekeningen gemaakt en in 1968 begint het aanliggen van het zandlichaam waarop de snelweg moet komen. Dan komen ook de eerste actiegroepen in verzet tegen de gevolgen voor het gebied en de geluidsoverlast. Na al die jaren ligt er nu de duurste snelweg van Nederland.
Met de geluidsoverlast valt het tot nu toe wel mee, laten omwonenden weten. 'Ik woon een paar honderd meter van de weg af en ik hoor helemaal niets', vertelt een omwonende aan Omroep West. Dat komt door een verdieping van de weg, waardoor minder geluid te horen is en de weg vrijwel niet te zien is vanuit de weilanden.
Meer weten? Raadpleeg dan onze speciale pagina voor de A4 Midden-Delfland.