'Journaaldreiger' Tarik Z. in cassatie na uitspraak in hoger beroep

© Archief
PIJNACKER - De advocaat van Tarik Z., Ton Visser, heeft cassatie ingesteld bij de Hoge Raad. Ondanks het feit dat de advocaat niet helemaal ontevreden is met de uitspraak van de rechter, is de advocaat het niet eens met de term ‘gijzelnemer’. De straf van Z. is in hoger beroep met één maand verhoogd, waardoor hij eind mei op vrije voeten gesteld zal worden. Daarna zal de reclassering hem in de gaten houden.
. Het Openbaar Ministerie oordeelde de straf te laag, terwijl Z. zelf de straf te hoog vond. Daarom gingen beide partijen in hoger beroep. In hoger beroep kreeg Z. voor het Hof In Leeuwarden drie jaar en vier maanden cel. Daarvan is twee jaar voorwaardelijk. Een straf waar Tarik Z. dus niet akkoord mee gaat.
Advocaat Visser: ‘We hebben cassatie ingesteld bij de Hoge Raad. Dat gaat nog een half jaar tot jaar duren. Dan heeft mijn cliënt zijn straf al uitgezeten, dus als hij dan minder straf krijgt maakt dat weinig uit. Het gaat hier vooral om de term 'gijzelnemer' die gebruikt wordt, dat is hij namelijk niet’.

Verlof

Tarik Z. al een paar keer verlof gehad, laat de advocaat weten. Tot het eind van zijn onvoorwaardelijke straf, eind mei, blijft hij in detentie. Daarna zal de reclassering contact blijven houden met Z. om te kijken hoe het met hem gaat.
De Hoge Raad zal nu de uitspraak van de rechter in het hoger beroep bekijken. De zaak zal niet opnieuw inhoudelijk behandeld worden maar er wordt wel gekeken of er geen procedurele fouten zijn gemaakt. Als er fouten zijn gemaakt kan de uitspraak nietig worden verklaard, en moet de zaak alsnog opnieuw inhoudelijk worden behandeld.