Korpschef Nationale Politie 'overtuigd van aanslag in Nederland'

© ANP
DEN HAAG - Vertrekkend korpschef Gerard Bouman is ervan overtuigd dat er een aanslag komt in Nederland. Die terreurdreiging baart hem op het gebied van veiligheid en criminaliteit de grootste zorgen, zegt hij in een interview met de Telegraaf.
Dat Nederland een van de weinige plekken in Europa is waar nog geen aanslag is gepleegd, komt volgens Bouman waarschijnlijk doordat de Nederlandse politie verbonden is met de maatschappij. Hij benadrukt in
dat de politie 'het contact in de wijk niet mag verliezen'. Het beeld dat het gevaar bij terrorisme van buiten komt, is volgens Bouman door de recente aanslagen in onder meer Parijs gelogenstraft.
Bouman waarschuwt dat de politie op dit moment 'overvraagd' wordt. Hij wijst erop dat er sprake is van een doorlopende stroom aan incidenten. 'Er zijn talloze pelotons van de mobiele eenheid op piket en er lopen 82 strafrechtelijke contraterrorisme-onderzoeken.'

'Einde eigen vermogen in zicht'

De nationale politie heeft volgens Bouman bijna geen geld meer. 'Het einde van het eigen vermogen is in zicht. Dit eigen vermogen is nodig om klappen op te vangen. Die klappen kunnen we straks niet meer opvangen als er geen geld bij komt', benadrukt hij.