'Vijf mooiste dagen van het jaar', zegt Scheveninger over vuuroorlog Duindorp - Scheveningen

DEN HAAG - De bouwdagen van de brandstapel op het Scheveningse strand zijn de vijf mooiste dagen van het jaar, vindt Scheveninger Wesley IJzendoorn. Hij coördineert komende dagen de bouw van de brandstapel op het Noorderstrand. Hun rivalen, de Duindorpers, bouwen een stukje verderop aan hun brandstapel op het Zuiderstrand.
Tijdens de jaarwisseling gaat de fik in de pallets. Tot die tijd wordt er hard doorgewerkt
. 'Je kunt de strijd vergelijken met die tussen Ajax en Feyenoord', zegt Wesley. Hoe hoog de stapel wordt, weet hij nog niet. Vorig jaar was het zo'n 25 meter.
De brandstapel van de Scheveningse bouwers op het Noorderstrand wordt dit jaar van boven aangestoken en niet meer van onderaf. Van onderaf aansteken was tot nu toe gebruikelijk, maar kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Als de houtstapel van boven wordt aangestoken, zal het geheel naar verwachting als een kaars wegbranden.
In voorgaande jaren ging het mis met de vreugdevuren. Publiek liep gevaar, omdat de metershoge stapel omviel. Dankzij hekwerken die mensen op afstand hielden, vielen er toen geen gewonden. Toch heeft de organisatie besloten het vanaf dit jaar anders aan te pakken.