Gemeente Leiden verwerpt bezwaren tegen nieuwbouw Stationsplein

Ontwerp voor het Rijnsburgerblok
Ontwerp voor het Rijnsburgerblok © Neutelings Riedijk Architecten
LEIDEN - Het Rijnsburgerblok, een groot nieuwbouwproject tegenover station Leiden Centraal, komt er zeer waarschijnlijk toch. Het college van burgemeester en wethouders heeft de bezwaren tegen de plannen verworpen. Tegenstanders van het project maakten onder meer bezwaar tegen de verwachte windhinder en de hoogte van de geplande kantoortorens. De hoogste daarvan wordt 72 meter.
De gemeente Leiden is
met de herontwikkeling van het blok tussen de Stationsweg en het Schuttersveld. Nu staan daar vervallen kantoren die leeg staan sinds
er in september uit moest. Er is een nieuw gebouw gepland waarin kantoren, woningen en winkels komen. De nieuwbouw staat bekend als het Rijnsburgerblok, maar is door de eigenaar inmiddels 'De Lorentz' genoemd.
De bezwaren leven onder meer bij de molenaar van de nabijgelegen molen De Valk, het molenmuseum en de eigenaar van een aangrenzend kantoorpand op het Schuttersveld. De molenaar vreest dat de nieuwbouw een soort muur zal vormen en dat De Valk daardoor minder wind zal krijgen.

Wel minder draaidagen

Wethouder Paul Laudy bestrijdt dat niet, maar wijst er op dat alleen bij een noordwesten wind De Valk minder wind vangt. Dat is een weinig voorkomende windrichting. Volgens de wethouder leidt de nieuwbouw tot 9 procent minder draaidagen voor de molen. Dat weegt niet op tegen het belang van het nieuwbouwproject, vindt Laudy.
Dat er daardoor ook minder bezoekers zullen komen in het molenmuseum is volgens het college niet te meten, omdat de bezoekersaantallen tot nog toe niet zijn bijgehouden.

'Nieuwbouw sluit goed aan'

Ook de bezwaren van de eigenaar van het naastgelegen kantoorpand aan het Schuttersveld 9 worden afgewezen. Deze eigenaar vreest onder meer dat zijn gebouw in het niet zal vallen bij de 'kolossale hoogbouw' tegenover het station. De gemeente verwerpt dat en zegt dat het nieuwe gebouw juist goed aansluit op de bestaande bebouwing, omdat het laagbouwgedeelte ervan even hoog is als de flat aan het Schuttersveld.
Het bezwaar dat het bestaande gebouw in de schaduw komt te staan, waardoor er minder zonne-energie kan worden opgewekt, is voor de gemeente ook niet doorslaggevend. 'In een binnenstad heb je geen recht op ongehinderde vrije zoninval', zo schrijft de gemeente.

Meer wind op Stationsplein

De gemeente erkent dat het Stationsplein nog meer een tochtgat wordt. Dat komt vooral doordat er meer turbulentie wordt verwacht rond het SVB-kantoor, dat tegenover het Rijnsburgerblok ligt. 'Het windklimaat verslechtert wel, maar het blijft bij meer hinder. In geen enkel geval treedt gevaar op.' Dat blijkt volgens de wethouder uit twee onderzoeken.
Op 10 januari spreekt de Leidse gemeenteraad over het nieuwbouwplan. Wanneer de bouw kan beginnen, is nog niet duidelijk. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat al in 2015 zou worden begonnen.