Meer Haagse agenten uitgerust met bodycam

Politieagenten in Den Haag. Archieffoto
Politieagenten in Den Haag. Archieffoto
DEN HAAG - De politie in Den Haag gaat vaker op pad met een bodycam. In totaal worden er twintig extra bodycams aangeschaft. Burgemeester Jozias van Aartsen meldt dat in een brief aan de gemeenteraad van Den Haag.
Bodycams zijn kleine cameraatjes die op het politie-uniform worden bevestigd. Bodycams kunnen achteraf een completer beeld geven van een dreigende situatie en het handelen van de politie.
De politie heeft dat besluit genomen op basis van een proef van bijna een jaar. Agenten van de bureaus De Heemstraat, Hoefkade en Jan Hendrikstraat gebruikten van juni 2014 tot april 2015 bodycams. Negen op de tien agenten gaf aan de bodycam graag als onderdeel van de standaarduitrusting te zien.

Geen structurele inzet

Er is nog lang geen sprake van een structurele inzet van bodycams bij de Haagse politie. Agenten mogen zelf bepalen of ze een cameraatje meenemen en of ze deze wel of niet aanzetten.
De inzet van twintig extra bodycams valt nu onder een nieuwe proef, omdat de Haagse eenheid afwacht of de bodycams landelijk worden ingevoerd door de Nationale Politie.