BB-commandobunker in Rijswijk wordt officieel museum; dringend nieuwe vrijwilligers gezocht

BB-commandobunker Rijswijk
BB-commandobunker Rijswijk
DEN HAAG - De voormalige BB-commandobunker in Rijswijk is sinds 1 januari een officieel museum. Dat betekent dat de collectie voldoet aan allerlei eisen, en dat je er in de toekomst ook met een museumjaarkaart naar binnen kunt. 'Dit is echt een kwalitatieve slag die we maken', zegt locatiemanager Raphael Smid tegen Omroep West.
Een steile trap naar beneden eindigt bij een zware stalen deur. Hierachter ligt de commandobunker, waar leiding gegeven werd aan hulpverlening in tijden van grote crisis. Bijvoorbeeld bij grote natuurrampen of voor als de Russen met atoombommen gingen gooien.
Twee weken lang kon de deur hier dichtblijven. De bunker was volledig zelfvoorzienend: een eigen lucht- en stroomvoorziening, er was eten, drinken, bedden stonden klaar en overal stonden bureau's met telefoons. Ook het luchtalarm kon vanuit de bunker worden bediend.

'Nog veel meer'

'Wat we nu kunnen laten zien is maar een deel van de collectie. We hebben echt nog veel meer', zegt locatiemanager Smid. Om ook die zaken aan het publiek te laten zien, wordt nu een permanente expositie ingericht in een ander gebouw op het terrein bij de commandobunker.
'Dit was een keuken- en kantinegebouw van de Duitsers. Hier zijn onze vrijwilligers nu bezig om alles klaar te maken voor de tentoonstelling met artikelen van de BB (Bescherming Bevolking) en de Civiele Verdediging. Daar hebben we heel veel spullen van omdat we hier vlakbij het regeringshart zitten.'

Documenteren

De officiële museumstatus levert wel veel extra werk op. De complete collectie moet nu volgens museale regels in kaart worden gebracht. 'Daar is speciale software voor', zegt Smid. Ook gelden er regels voor het conserveren van de spullen in het depot. Daarom zoekt het museum dringend nieuwe vrijwilligers die hiermee willen helpen.