Burgemeester Westland: Rapport over asbestbrand Wateringen onjuist, wijk is veilig

WATERINGEN - Het vertrouwelijke rapport dat in handen is van De Telegraaf over de asbestbrand vorig jaar in Wateringen, is onjuist. Dat zegt de Westlandse burgemeester Sjaak van der Tak (CDA) tegen Omroep West.
'De gegevens die in dat rapport staan, zijn anders dan de gegevens die in mijn rapport staan. Ik ga uit van mijn eigen rapport', zegt Van der Tak. 'Hieruit blijkt dat de wijk veilig is en dat er mogelijk alleen nog asbest zit onder de dakpannen van een paar huizen.'
De burgemeester benadrukt dat hij na de asbestbrand meer gedaan heeft dan wettelijk verplicht is. 'Zo hebben we samen met de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg huis-aan-huisbezoeken afgelegd om de asbestsituatie te bekijken', legt Van der Tak uit.

Bewonersgesprekken

De gemeente is momenteel nog in gesprek met tien bewoners over mogelijke asbest onder de dakpannen van hun huizen. Als blijkt dat er inderdaad asbest ligt, wil de burgemeester dat deze bewoners het probleem zelf aanpakken 'zodat er rust in de wijk komt'.
De gemeente maakt mogelijk volgende week bekend of deze mensen dan een tegemoetkoming krijgen.

Gezondheidsrisico

De Telegraaf schreef woensdagochtend dat Wateringers een 'potentieel dodelijk gezondheidsrisico' hebben gelopen tijdens de nasleep van de asbestbrand van 13 januari 2015.
De ochtendkrant verwijst hiervoor naar een nog vertrouwelijk rapport, dat in opdracht van de provincie is uitgevoerd. Daarin wordt geconcludeerd dat honderden Wateringers 'nodeloos zijn blootgesteld aan kankerverwekkend materiaal'.

Asbestbrand

In januari vorig jaar ontstond brand in een loods in Wateringen, waarbij veel asbest vrijkwam. Het opruimen zorgde voor veel overlast. En volgens onderzoek zijn de schoonmaakwerkzaamheden nog altijd niet afgerond.