Commissaris van de Koning Zuid-Holland: elke gemeente moet vluchtelingen opvangen

Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit (archieffoto)
Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit (archieffoto)
DEN HAAG - Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit wil dat alle gemeenten in de provincie meedoen aan de opvang van vluchtelingen. 'In sommige gemeenten kan alleen kleinschaliger opvang geregeld worden, maar ik verwacht echt van elke gemeente in deze provincie dat een bijdrage wordt geleverd.'
Smit geeft in zijn nieuwjaarstoespraak toe dat dit geen gemakkelijke opgave is. Goed luisteren en overtuigen zijn volgens hem van groot belang. Toch vindt hij dat iedere vluchteling moet worden opgevangen, al pleit hij wel voor Europese maatregelen om de migrantenstroom terug te dringen naar 'behapbare grootte'.
Volgens de CDA'er vraagt 'deze tijd vol spanningen om wijsheid, kalmte en moedige leiders'. Hij wil niet dat we ons 'terugtrekken op ons eigen terrein' en 'denken dat we dan veilig zijn'. Het is volgens hem beter om 'de samenhang te versterken' en 'krachtige besluiten te nemen tegen de bedreigingen van dit moment'.

Zeggen wat het volk wil horen

Smit wil wegblijven van populisme. 'Leiderschap is het hebben van een goed en overtuigend verhaal en het vermogen om mensen mee te nemen op onbekende wegen', betoogt de commissaris, en niet 'zeggen wat het volk wil horen'.
In zijn nieuwjaarstoespraak stipte Smit daarnaast de zorgtaak van de gemeenten aan. Het beloofde maatwerk in de zorg staat volgens hem nog in de kinderschoenen. Hij verwacht dat gemeenten het komend jaar nog aardig druk zullen zijn met het goed regelen van hun extra zorgtaken.