Elektrische rolstoelen mogen niet in bussen HTM, maar wel in die van Amsterdam en Rotterdam

© ANP
DEN HAAG - HTM-bussen nemen in Den Haag een gehandicapte in een elektrische rolstoel niet mee, maar de bussen van de GVB in Amsterdam en RET in Rotterdam doen dat wel. De HTM vindt het risico op ongelukken te groot en de bussen zijn er niet op gemaakt.
De HTM ziet het gewicht van de elektrische rolstoel als een gevaar, 'bijvoorbeeld als een bus een noodstop moet maken, wat regelmatig gebeurt', legt een woordvoerster van het vervoersbedrijf uit. Een andere reden is dat 'teveel elektrische rolstoelen het looppad in de bus blokkeren, waardoor bij een calamiteit de vluchtroute is geblokkeerd.'
Het vervoersbedrijf benadrukt dat gebruikers van een elektrische rolstoel wel mee kunnen in de Regiotaxi. En dat 'gewone' rolstoelen of mensen met een looprekje wel met de HTM-bus mee mogen.
Raadslid Elias van Hees van de PVV wil tekst en uitleg van verantwoordelijk wethouder Tom de Bruijn op de vraag waarom de scootmobielen uit de HTM-bussen worden geweerd. De partij vindt dat de gemeente als aandeelhouder van de HTM met het vervoersbedrijf in gesprek moet gaan, 'zodat de bussen zo spoedig mogelijk weer toegankelijk worden voor elektrische rolstoelgebruikers'. Tot de zomer werd deze groep wel toegelaten in de bussen van de HTM. De PVV vraagt zich af waar deze draai vandaan komt.