Gemeente Westland helpt mensen die verwijderen asbest niet kunnen betalen

'S-GRAVENZANDE - De gemeente Westland gaat Wateringers die het weghalen van asbest uit hun woning écht niet kunnen betalen, tegemoet komen. ‘Het college wil schrijnende gevallen helpen,’ aldus burgemeester Sjaak van der Tak donderdagavond.
Hij deed die toezegging tijdens een extra gemeenteraadsvergadering over de afwikkeling van de gevolgen van
in een loods aan de Poeldijkseweg. Het debat werd na het uitlekken van een kritisch rapport over de rol van de gemeente aangevraagd door de oppositiepartijen Westland Verstandig en LPF Westland. Ook zij hebben
van de gemeente.
Maar een ruime meerderheid in de raad steunt juist de aanpak van het college van burgemeester en wethouders. Die houdt in dat er nog een keer een onderzoek komt in de kern van het getroffen gebied. En als er dan asbest wordt aangetroffen, moeten de bewoners dat zelf laten opruimen. Desnoods gaat de gemeente hen daartoe dwingen.

Begrip voor twijfelaars

Van der Tak verdedigde zijn aanpak. Volgens hem is zijn doel ‘de wijk op een goede manier asbestveilig maken’. En hij zei ook begrip te hebben voor sommige bewoners die niet willen of kunnen meewerken. Volgens hem zijn er nog 23 twijfelaars. Medewerkers van de gemeente zullen bij hen langsgaan en proberen hen over te halen. Ook wil hij er alles aan doen om het vertrouwen te herstellen. De burgemeester beloofde buurtbewoners bij hem uit te nodigen.
Tijdens het debat werd ook uitvoerig gesproken over een kritisch rapport dat in opdracht van de provincie was gemaakt. Daaruit zou blijken dat de gemeente Westland willens en weten de bewoners in gevaar heeft gebracht door niet snel het asbest op te ruimen.

Geen contact met Westland

De burgemeester veegde de vloer aan met het stuk. Volgens hem staat er niets in over dat wat de gemeente wel heeft gedaan om het asbest op te ruimen en is er helemaal geen contact met Westland geweest.
Dat leidde er niet toe dat Westland Verstandig en de LPF overstag gingen. Zij volhardden in hun kritiek. Maar alle andere partijen in de raad, een ruime meerderheid, steunden de burgemeester wel.

Kritiek op rapport

Zij stelden vooral ook veel kritische vragen over het vorige week uitgelekte rapport.'Jammer dat daardoor het vuurtje weer is opgestookt en in de media de rol van de burgemeester ter discussie is gesteld,' vond CDA-fractieleider Piet Vreugdenhil. 'Er wordt net modder gegooid naar onze burgemeester en dat verdient hij niet,' citeerde hij ook uit fanmail die bij hem binnenkwam.
Ook de pijlen van Gemeentebelang Westland en de VVD richten zich vooral op het rapport dat 'onvoldoende onderbouwd' zou zijn. Veel partijen hechten meer waarde aan een stuk van de GGD waarin staat dat de gezondheidsrisico's van asbest beperkt zijn.

Vertrouwen verloren

Tijdens de vergadering waren een stuk of vijftien bewoners op de publieke tribune aanwezig. Volgens een woordvoerder was dat aantal zo relatief klein omdat ze het vertrouwen in de politiek hebben verloren. Een enkele keer riepen de mensen die er wel waren dat ook door de zaal richting de politici.