Vereniging nierpatiënten hoopt op snelle oplossing voor ruzie tussen artsen LUMC Leiden

LEIDEN - De Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) hoopt dat de situatie op de transplantatieafdeling van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) snel verbetert. Donderdag werd bekend dat vanwege een conflict tussen de artsen sinds half december drie van de zeven chirurgen niet aan het werk zijn. Daardoor kunnen niet alle transplantaties in Leiden doorgaan. NVN-directeur Hans Bart noemt het een vervelende situatie, maar begrijpt de beslissing van het LUMC wel. Patiëntveiligheid staat volgens hem voorop.
Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam geldt als back-up-locatie. De afgelopen weken is er één keer van Leiden naar Rotterdam uitgeweken, stelt het LUMC. In Rotterdam zorgt de extra taak niet voor problemen. ‘Wij kunnen het aan’, meldt een woordvoerder. In Leiden worden lever-, nier- en alvleeskliertransplantaties uitgevoerd. Transplantaties waar één chirurg voor nodig is, gaan door. Operaties waar twee chirurgen aan werken, worden nu niet uitgevoerd.
Volgens het LUMC is moeilijk te zeggen om hoeveel patiënten het gaat, omdat veel transplantaties niet worden gepland, maar gaat het waarschijnlijk om ‘maximaal tien patiënten’. De NVN onderschrijft dat. Directeur Bart heeft één patiënt gesproken die door het LUMC is benaderd. ‘Het zorgt voor onzekerheid’, zegt hij. De patiënt is volgens hem ‘teleurgesteld’.  

Vervelend

Ook de Nederlandse Transplantatie Stichting betreurt de gang van zaken. ‘Het is een onwenselijke situatie die vooral voor patiënten vervelend is’, laat een woordvoerder weten.
Over wat er op de transplantatieafdeling in Leiden precies is gebeurd, meldt het LUMC vanwege privacy van de chirurgen niets. Ook wil het ziekenhuis volgens een voorlichter ‘het proces dat gaande is niet verstoren’. Momenteel wordt gezocht naar een oplossing voor het conflict. Die oplossing wordt op korte termijn verwacht. ‘Dat gaat geen maanden duren.’

Geen calamiteiten

Het LUMC heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg in december ingelicht.‘Wij hebben geen signalen dat er sprake is van onveilige zorg voor de patiënten. Er zijn ook geen calamiteiten bekend bij deze afdeling', meldde een woordvoerder van de waakhond donderdag.