Zelfmoord asielzoeker Alphen aan den Rijn was wanhoopsdaad

© John van der Tol
ALPHEN AAN DEN RIJN - ChristenUnie-kamerlid Joël Voordewind bezoekt maandag de noodopvang voor vluchtelingen in Alphen aan den Rijn. Hij wil weten hoe de situatie in de gevangenis is, na de zelfdoding zaterdagmiddag van een 30- jarige asielzoeker. Dat zegt de Stichting Hoop voor Vluchtelingen.
Volgens die organisatie pleegde de asielzoeker zelfmoord uit wanhoop over zijn verblijf in Alphen aan den Rijn. 'Hij voelde zich van het kastje naar de muur gestuurd. Hij wilde terug naar zijn gezin in Irak, maar liep tegen allerlei muren op', vertelt Akram Shawki van Hoop voor Vluchtelingen.
'Veel van de mannen uit Syrië zijn radeloos omdat ze niet voor hun achtergebleven gezinnen kunnen zorgen', vervolgt Shwaki. 'Ze verkeren in grote onzekerheid over hun procedure, kunnen niet werken aan hun toekomst, kunnen geen geld verdienen en er heerst een regime dat vergelijkbaar is met dat in een gevangenis.' Volgens de Stichting hebben de afgelopen periode meer asielzoekers zelfmoordpogingen gedaan.

Er heerst een gespannen sfeer

Sinds oktober vorig jaar worden 1140 vluchtelingen opgevangen in de penitentiaire inrichting aan de Eikenlaan in Alphen aan den Rijn. De laatste tijd heerst een gespannen sfeer. Meerdere malen per week worden vluchtelingen overgeplaatst naar een andere locatie, in afwachting van een tijdelijke verblijfsvergunning. De onduidelijkheid en onzekerheid vreten aan vluchtelingen, meldt mediapartner Studio Alphen.
Er zijn geen aanwijzingen dat de zelfdoding is gepleegd door een zogeheten LHBT-vluchteling (Lesbisch, Homo, Biseksueel en Transgender), die onlangs in hongerstaking gingen, omdat ze vanwege hun seksuele geaardheid door andere asielzoekers zouden worden gëintimideerd en één geval zelfs aangerand.
Lees meer over vluchtelingen in de regio in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen