LHBT-vluchtelingen in brief aan koning Willem-Alexander: situatie hier erger dan in eigen land

© LGBT Asylum support
DEN HAAG - Koning Willem-Alexander heeft opnieuw een brief ontvangen van Alphense vluchtelingen. Dit keer gaat het om de groep homoseksuele en transgendervluchtelingen. 'Onze situatie is hier soms erger dan in ons eigen land', schrijven zij.
Dinsdag ontving koning Willem-Alexander
, van een andere groep vluchtelingen uit de Alphense gevangenis. Die brief ging over de zelfmoord van Hussein Ali Abdel Amer, een van de opgevangen vluchtelingen in Alphen. 'We vrezen herhaling van zelfmoord', schreef deze groep dinsdag, naar aanleiding van de 'erbarmelijke omstandigheden', waaronder de vluchtelingen volgens hen moeten leven in Alphense noodopvang.  
De brief van woensdag komt van een groep LHBT-vluchtelingen, die al eerder van zich heeft laten horen. Op 11 december ging de groep in hongerstaking. Twee van hen werden overgeplaatst. Ze nodigen koning Willem-Alexander uit om op bezoek te komen. Bij het schrijven van de brief hebben ze hulp gehad van de organisatie LGBT Asylum Support.

'Geslagen, vernederd, bespuugd, uitgescholen, aangerand, verkracht'

'Wij zijn geslagen, vernederd, bespuugd, uitgescholden, aangerand, verkracht, er wordt aan ons gevraagd of we tegen betaling sex willen hebben met mannen die hier ook wonen, we worden als homo-stellen uit elkaar gehaald en er is ons zelfs gezegd dat we ook hier van het hoogste gebouw gegooid gaan worden', schrijven de vluchtelingen. De homoseksuele en transgendervluchtelingen zeggen wel steun te vinden bij elkaar.
Toch ondernam één van hen een zelfmoordpoging, schrijven ze de koning. 'We blijven ons bang en onveilig voelen in dev noodopvang, want de mensen waarvoor we bang waren in ons land, zijn ook in deze noodopvang. (...) Soms willen we terug naar ons eigen land.'
LEES HIER DE HELE BRIEF DIE IS VERSTUURD AAN DE KONING