Veel aandacht voor megaconcert Jostiband in Ziggo Dome, Albert Verlinde helpt orkest uit Zwammerdam

ZWAMMERDAM - De Ziggo Dome in Amsterdam was donderdag even het domein van Het Jostiband Orkest uit Zwammerdam. Vanwege het al eerder aangekondigde optreden in de concerthal op 5 september, gaf de Jostiband er een persconferentie. Onopgemerkt bij de landelijke media bleef dat niet: verslaggevers wisten de Ziggo Dome moeiteloos te vinden.
Zo waren onder meer NOS, RTL Nieuws, Jan Rijdt Rond en het Algemeen Dagblad vertegenwoordigd. En dat is geen dagelijkse kost voor de vier orkestleden die achter de tafel zaten. ‘Het was best spannend, ik was erg zenuwachtig’, zei keyboardspeler Peter Hanemaayer tegen mediapartner Studio Alphen.
De Jostiband staat in de Ziggo Dome vanwege het vijftigjarig bestaan van het orkest. 17.000 mensen kunnen er maximaal in de zaal. Het betekent het grootste concert ooit van het 200-koppige orkest, allemaal mensen met een verstandelijke beperking. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn uitgenodigd om het spektakel mee te maken.

Albert Verlinde

Om niets aan het toeval over te laten, organiseren de leden het megaconcert zelf. Wel krijgen ze wat steun uit onverwachte hoek. Tv-presentator en theaterproducent Albert Verlinde heeft namelijk beloofd te helpen met de programmering van de avond. En die moet bomvol worden. Als het aan de Jostband ligt delen zij het podium namelijk met allerlei bekende artiesten. Om die te strikken, pakken bandleden gewoon de telefoon.
‘Met één bekende artiest zijn we al heel ver’, vertelde Verburg. Wie dat is, wilde ze niet zeggen. ‘Ik hoop Guus Meeuwis want wij spelen ook Brabant. En dat wil ik graag met hem doen’, aldus orkestlid Evelien Biemond. ‘Maar met Afrojack zijn we ook heel blij hoor. We hebben ook Ten Feed Tall’ in ons repertoire’, voegde de dirigent eraan toe.

Crowdfunding

Zo’n concert is natuurlijk verre van gratis. ‘We hebben een kale Ziggo Dome gehuurd. Er hangt nog geen speaker of lamp en er is nog geen aankleding. We moeten dat zelf bekostigen’, meldde Verburg. Daarom worden sponsoren gestart en komt er een crowdfundingsactie.
Het concert van de Jostiband wordt, evenals een documentaire in aanloop naar de Ziggo Dome, uitgezonden op televisie door AVROTROS.