'Crisisopvang vluchtelingen is vanaf eind januari niet meer nodig'

Archief
Archief © ANP
REGIO - Vluchtelingen die nu Nederland binnenkomen hoeven niet meer naar de crisisopvang: kortstondige noodopvang van vluchtelingen van een dag of drie à zes. Eind deze maand gaat de voorlopig laatste crisisopvang dicht. Dat bevestigt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
De crisisopvang is niet meer nodig, omdat het COA momenteel genoeg capaciteit heeft in de normale, langdurige noodopvang. COA-woordvoerder Jan-Willem Anholts: 'Maar er is geen garantie. De behoefte aan opvangcapaciteit wordt bepaald door de instroom van asielzoekers, de uitstroom van vergunninghouders of afgewezen asielzoekers.' Mocht de instroom bijvoorbeeld extreem toenemen kan het nodig zijn opnieuw crisisopvanglocaties te openen.
Vorig jaar boden meerdere gemeenten in onze regio kortstondige noodopvang aan. Zo werden vluchtelingen bijvoorbeeld in het Universitair Sportcentrum en de 3 Octoberhal in Leiden opgevangen. Ook in onder andere Bodegraven-Reeuwijk, Hillegom, Teylingen en Waddinxveen werden verschillende groepen enkele dagen opgevangen.

Langdurige opvang

Op dit moment is er geen crisisopvang in onze regio. Wel worden op meerdere plekken voor langere tijd vluchtelingen opgevangen. Zo wonen onder andere ongeveer 1100 vluchtelingen tot april in de gevangenis in Alphen aan den Rijn.
Daarnaast wonen er veertig minderjarige vluchtelingen voor een half jaar in het gebouw van Parnassia aan de Kiwistraat in Den Haag. Ook huisvest Duinrell tot en met 17 maart 2016 maximaal 750 asielzoekers in de vakantiehuisjes op het landgoed in Wassenaar.
Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen