Moskee as-Soennah in Den Haag schrijft boze brief aan PvdA-kamerlid Marcouch

As-Soennah moskee (archiefbeeld)
As-Soennah moskee (archiefbeeld)
DEN HAAG - De Haagse moskee as-Soennah is boos op PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. Die pleit voor een verbod op salafistische bewegingen. 'Wij hebben vernomen dat u ons beticht van het onnodig wegzetten van bevolkingsgroepen, het zaaien van haat, het afkeren tegen de Nederlandse samenleving en meer', schrijft as-Soennah vrijdag in een open brief. Dat is volgens de organisatie 'zeer ongepast en vooral onzorgvuldig'.
De moskee wil dat Marcouch zijn beschuldigingen intrekt. Voorzitter Abdelhamid Taheri wil echter niet zeggen welke stappen hij neemt als Marcouch dat niet doet. 'We hadden ook naar de rechter kunnen gaan of dingen kunnen terugroepen over Marcouch', zegt hij tegen het ANP. 'Maar we willen met hem in gesprek gaan.' De moskee noemt zichzelf 'een vooruitstrevende, vredelievende, constructieve en proactieve organisatie' en zegt dat Marcouch 'inspeelt op onderbuikgevoelens'.
As-Soennah gold als een van de meest fundamentalistische moskeeën van Nederland. Zo bad imam Fawaz Jneid in 2002 tot Allah om vernietiging van de vijanden van de islam. De toenmalige Amerikaanse president George W. Bush, Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali moesten het onder anderen ontgelden. In 2008 trad een nieuw moskeebestuur aan en werd Jneid geweerd. Sindsdien is de toon matiger geworden.

'Verkeerd signaal'

Afgelopen zomer regelde as-Soennah buurtwachten, die 's avonds rondliepen door de Schilderswijk, waar nodig de gemoederen susten en zo mede een einde maakten aan dagenlange rellen na het overlijden van Mitch Henriquez. Ook bij jaarwisselingen lopen buurtvaders van de moskee door hun wijk. Marcouch noemde dat een verkeerd signaal en zei dat Den Haag salafisme legitimeert. Taheri: 'Zelfs burgemeester Van Aartsen zei dat er niets van klopte. Dat zegt eigenlijk genoeg. De burgemeester neemt zo'n gedurfd standpunt echt niet in omdat hij mij aardig vindt. Het is gebaseerd op wat wij de afgelopen jaren hebben betekend in de samenleving.'