Geen raadsenquête naar fiasco’s bij grote projecten in Delft

Gemeenteraad Delft (archieffoto)
Gemeenteraad Delft (archieffoto)
DELFT - De gemeenteraad van Delft gaat zeer waarschijnlijk geen enquête houden naar wat mis ging bij grote projecten de afgelopen jaren. Vrijwel de hele oppositie is voorstander van zo’n onderzoek waarbij mensen ook onder ede kunnen worden gehoord. Maar de coalitiepartijen blokkeren de inzet van het zwaarste wapen dat een raad heeft, bleek dinsdagavond tijdens een extra commissievergadering.
Daar werd gesproken over het onderzoek
. Begin januari werd zo duidelijk dat de vele tientallen miljoenen euro’s aan tekorten op grote projecten werden veroorzaakt door ‘een te groot optimisme over een goede afloop, te weinig geld opzij zetten voor tegenvallers, een soms slechte organisatie’.
Bijna alle oppositiepartijen vinden dat hiermee wel de feiten boven water zijn gekomen. Maar dat dit ook nog veel vragen oproept. ‘Waarom zijn dingen zo gegaan,’ aldus Maurits Bongers van de SP, bijvoorbeeld. ‘We hebben een deel van de waarheid, maar nog niet de hele. Daarom moeten we mensen onder ede horen.’

'Wij willen bijltjesdag'

En zijn collega Aad Meuleman van Stadsbelangen Delft: ‘Een enquête kost veel tijd, energie en geld. Maar mensen in Delft hebben het recht om te weten waarom het misging.’ Jan Peter de Wit van Onafhankelijk Delft ging nog veel verder: ‘Mensen moeten in het openbaar verantwoording afleggen. Wij willen bijltjesdag.’
De oppositie wil bijvoorbeeld weten waarom wethouders in het verleden beslissingen namen, terwijl ambtenaren adviseerden het tegenovergestelde te doen.

Een te zwaar middel

Maar de coalitie voelt daar niets voor. ‘Er zijn geen Maserati’s gekocht, er is geen greep in de kas gedaan. Er staan ook niet heel nieuwe feiten in ons onderzoek,’ stelde Bert Brehm van de PvdA. ‘We willen nog wel dingen weten, maar een enquête is een te zwaar middel.’
Voor D66 speelt daarbij ook nog een ander argument mee. Volgens fractievoorzitter Huub Halsema leidt dat ook nog eens tot een ‘media hype’.
De huidige wethouders van Delft verklaarden tijdens het debat dat zij veel hebben geleerd van wat in het verleden is misgegaan. Ze zouden nu tal van maatregelen hebben genomen om te voorkomen dat weer financiële debacles op deze schaal zouden kunnen ontstaan. Midden februari beslist de gemeenteraad van Delft definitief of er een enquête komt of niet.