Ambtenaren gemeente Den Haag gaan vluchtelingen helpen bij grens Syrië, onder meer met afval

© Archief
DEN HAAG - Een aantal ambtenaren van de gemeente Den Haag gaat aan de slag in Libanon. Ze verruilen hun bureau aan het Spui voor de Bekaa-vallei aan de grens met Syrië. De ambtenaren moeten helpen het leven voor de vele vluchtelingen een klein beetje draaglijker te maken.
Het is nog niet bekend wanneer de ambtenaren vertrekken en hoelang ze er blijven. Het gaat om drie tot zeven mensen. 'Ze zullen daar helpen bij dienstverlening. Je hebt er allerlei ongereguleerde nederzettingen van tenten en huizen', zei wethouder Ingrid van Engelshoven woensdag.
Een groot probleem is bijvoorbeeld het afval. Mensen hebben geen plek om hun huisvuil weg te gooien, dus dumpen ze het overal en nergens. 'Het is vies, het stinkt en het is slecht voor het milieu. Dat is een van de dingen waarbij onze mensen gaan helpen', zegt van Engelshoven.

'Vluchtelingencrisis ook onze verantwoordelijkheid'

Volgens de wethouder blijven de meeste Syrische vluchtelingen in de buurt van hun land. 'We vinden het onze taak om bij te dragen aan goede leefomstandigheden voor de vluchtelingen daar. We zijn aangesproken op onze verantwoordelijkheid in de grote vluchtelingencrisis, en die nemen we.'
Het hulpproject kan worden uitgebreid als dat nodig is. 'Als er meer verzoeken komen, zullen we kijken of we mensen kunnen leveren, maar laten we ons eerst hier op richten. Andere gemeenten kunnen ook hun steentje bijdragen.'

Bekaa-vallei

De Bekaa-vallei ligt in het oosten van Libanon, ongeveer 50 kilometer van de Syrische hoofdstad Damascus. Het gebied is ongeveer zo groot als de provincie Noord-Holland. In de afgelopen jaren zijn er 750.000 Syriërs naartoe gevlucht. Onder hen zijn 400.000 minderjarigen.
Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons nieuwsdossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen