CDA Midden-Delfland pleegt broedermoord door eigen burgemeester af te branden

Het besluit van de raad verraste Rodenburg.
Het besluit van de raad verraste Rodenburg.
SCHIPLUIDEN - 'Zorg voor elkaar en kansen voor iedereen', zegt CDA Midden-Delfland op de eigen website. Maar er blijken toch grenzen te zijn. De eigen burgemeester en partijgenoot Arnoud Rodenburg valt daar niet meer onder. Twee en mogelijk drie van de vijf CDA-raadsleden stemden dinsdag tegen een derde ambtstermijn voor Rodenburg. Tegen alle verwachting in.
Hoewel de stemming geheim was bleek dinsdagavond een meerderheid van de raad de aanbeveling van de vertrouwenscommissie niet over te nemen. De burgemeester zelf was overrompeld en teleurgesteld. Zijn familie zat in de zaal met de bloemen in de aanslag. Niemand had dit verwacht.

Hoe is er waarschijnlijk gestemd?

Omdat niemand volledige openheid wil geven over de stemming hebben we de signalen die wel zijn gegeven op een rijtje gezet:
Er waren zestien raadsleden aanwezig, minstens negen hebben er tegen gestemd. De lokale fractie van Mijn Partij met vier leden was in meerderheid tegen. OGP (vier leden) was in meerderheid tegen maar niet unaniem, dus drie tegenstemmen. Dat zijn dan zes of zeven stemmen tegen. De VVD en PvdA (samen drie raadsleden) waren vóór, zeggen zij.
Blijft over het CDA. Van de vijf CDA'ers moeten er dus twee of drie tegen CDA-burgemeester Rodenburg hebben gestemd. Dan kom je in totaal op negen stemmen tegen.

'Drie termijnen te lang'

CDA-fractievoorzitter Kees van der Vaart laat doorschemeren dat 'sommigen drie termijnen voor een burgemeester te lang vinden'.  Bea Nolden van Mijn Partij, die al langer kritisch was over Rodenburg, voegt daaraan toe: 'Als mens is de burgemeester aimabel, maar als bestuurder minder'.
Het was crisisberaad, woensdagavond op het gemeentehuis in Schipluiden. Het CDA had alle fractieleden, de twee wethouders en het afdelingsbestuur van de partij opgetrommeld. Bij binnenkost om 20.30 uur wilde niemand iets zeggen. Pas iets na 23.00 uur woensdagavond zou er opheldering komen.