'Goed signaal van rechter die moeder straft nadat 14-jarig meisje 'out' gaat na te veel alcohol'

Foto archief
Archieffoto
DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft een goed signaal afgegeven door een moeder te veroordelen die een 14-jarig meisje op een feestje in De Lier te veel liet drinken. Dat zeggen kinderarts Nico van der Lely van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en vertegenwoordigers van de belangenorganisaties Ouders van Waarde en oudersonline.nl.
Vrijdag werd de vrouw veroordeeld tot een
, omdat het meisje in 2014 door de hoeveelheid alcohol onwel werd op de 'sweet 16-party' van de dochter van de vrouw. Het meisje kwam uiteindelijk laveloos in het ziekenhuis terecht.
Van der Lely en de belangenorganisaties Ouders van Waarde en oudersonline.nl zijn het erover eens dat het nu duidelijk is dat ouders die een feestje organiseren, verantwoordelijk zijn voor het alcoholgebruik van minderjarigen op dat feestje. 'Iedereen moet nu wel weten dat als je zoiets toelaat, je een kind beschadigt', zegt Van der Lely.

Excursie

Bestuurslid Werner van Katwijk van Ouders van Waarde vergelijkt het als volgt: 'Als jouw kind met andere ouders op excursie gaat, dan zijn die ouders verantwoordelijk voor dat kind.'
Henk Boeke van oudersonline.nl vindt het wel te ver gaan om de rechter erbij te halen. 'Ik kan het mij van de ouders wel voorstellen, maar ik krijg daarvan een nare smaak in mijn mond.' Ouders moeten zich met de zaak bemoeien en niet de rechter, vindt Boeke.
Het 14-jarige meisje belandde in het ziekenhuis met 1,1 promille alcohol in haar bloed.