Wat waren de mooiste overwinningen ooit van ADO Den Haag?

Een blije man.
Een blije man. © Laurens Lindhout
DEN HAAG - Feyenoord-ADO Den Haag: 0-2. Het stond zondag na 90 minuten op het scorebord in De Kuip in Rotterdam. Prachtig natuurlijk, een Haags feest in Rotterdam-Zuid barstte los. Een mooi moment om terug te kijken op andere glorieuze overwinningen van ADO. Want wat waren nou de mooiste zeges van groen-geel? Wij vroegen het Lex Schoenmaker voor de wedstrijden uit het verleden en John van Zweden voor iets recentere historie.
5 november 1975: Lens-FC Den Haag 1-3
‘RC Lens uit in 1975 was heel bijzonder, omdat we daar echt moesten winnen’, vertelt Schoenmaker. Het voetbalicoon maakte zelf twee treffers in de wedstrijden tijdens de derde ronde van de Europacup 2. Henk van Leeuwen zorgde voor de derde. Het werd 3-1 voor Den Haag. De Hagenaars gingen door naar de kwartfinale tegen West Ham United. Na twee wedstrijden stond het 5-5, maar West Ham ging door op basis van uit gescoorde doelpunten.

18 december 1977: Feyenoord-FC Den Haag 1-3

Een andere goede herinnering bewaart Schoenmaker aan de wedstrijd uit bij Feyenoord in 1977. Ook daar werd het 3-1 voor (toen nog) FC Den Haag. Schoenmaker speelde van 1971 tot en met 1975 bij Feyenoord. En het zoet van een overwinning op een oude broodheer smaakt natuurlijk altijd erg goed.

25 november 1990: Feyenoord – FC Den Haag 0-2

‘De tijd dat wij met allemaal jongens van 20-25 jaar naar het stadion gingen. Geweldige tijd was dat joh’, zegt behangkoning John van Zweden over begin jaren ‘90. ‘Die 0-2 in De Kuip toen was echt schitterend. Heini Otto scoorde en Frans Danen deed toen de moonwalk van Michael Jackson. Al die spelers kwamen vervolgens naar de hekken en sprongen erin. Echt fantastisch.’

7 november 2010: Ajax-ADO Den Haag 0-1

Ajax kan in dit rijtje niet ontbreken. En de uitoverwinning op de Amsterdammers in 2010 was volgens Van Zweden de mooiste overwinning ooit op de rivaal uit de hoofdstad. ‘We werden door iedereen uitgekotst en toen wonnen we daar ineens door een goal van Verhoek. Die overwinning was zo onverwacht en daarom zo mooi’, aldus de eigenaar van Swansea City. De Haagse fans vierden de zege op de snelweg. De vertraging vond even helemaal niemand erg.

29 mei 2011: FC Groningen – ADO Den Haag 5-1

Een dikke nederlaag in een lijst met mooie overwinningen. Het lijkt raar, maar omdat ADO de thuiswedstrijd in de play-offs met 5-1 had gewonnen, moest er worden verlengd. En dat werd een groot succes. ADO won na penalty’s:
Omroep West was daar natuurlijk ook bij. Radioverslaggever Jim van der Deijl schreeuwde zich een ongeluk en dat is hier terug te luisteren.