'Verpleeghuizen laten ouderen te weinig doen', blijkt uit onderzoek College Rechten van de Mens

Een verzorgende begeleidt een oudere man bij het lopen.
Een verzorgende begeleidt een oudere man bij het lopen.
DEN HAAG - Te veel ouderen hebben te weinig te doen in het verpleeghuis. Ze zitten binnen en kunnen niet naar buiten. Sommigen hebben geen eigen kamer met eigen spullen om zich even in terug te trekken. Dit blijkt uit een onderzoek door het College voor de Rechten van de Mens. 'Gebrek aan personeel mag het naar buiten gaan van cliënten niet belemmeren', meent het College.
De organisatie, de opvolger van de Commissie Gelijke Behandeling, heeft gekeken bij zes verpleeghuizen en presenteerde de uitkomsten woensdag. Het gaat volgens het College over het algemeen 'niet slecht'. Er zijn geen vernederingen gevonden, maar wel 'knelpunten'.
Het gaat soms om kleine dingen. Een van de onderzochte verpleeghuizen besloot bijvoorbeeld dat de ouderen niet meer onder hun eigen dekbedhoes mochten slapen. In plaats daarvan kregen ze witte hoezen van de instelling. Dat maakte het wassen van de hoezen makkelijker. Maar voor de ouderen betekende het dat hun eigen kamer, in feite hun leefwereld, minder eigen werd. 'Ik heb er echt over gehuild. Het is niet meer mijn huisje, mijn geriefelijke huisje', zei een bewoner tegen de onderzoekers.

Lees ook:



Niet helpen bij toiletbezoek
Ergens anders kreeg een oudere man geen hulp toen hij naar de wc moest, omdat hij toch iets droeg tegen incontinentie. Een andere bewoner moest zelfs in het openbaar naakt over de gang naar de douche lopen.
Ouderenbond ANBO laat in een reactie weten de conclusies van het onderzoek te steunen, maar zet ook kritische kanttekeningen bij de bemoeienis van het college. 'In Nederland gaat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over de kwaliteit van zorg in zorginstellingen', benadrukt directeur Liane den Haan. 'Ik waardeer de aandacht voor mensenrechten in de zorg, maar om te zorgen dat de aanbevelingen op de juiste plaats terechtkomen en ook echt tot verbetering leiden, moet het college om de tafel met de IGZ.'