Man krijgt taakstraf voor zelfstandig verwijderen asbest in Wassenaarse villa

© Archief Omroep West
WASSENAAR - De Haagse rechtbank heeft donderdag een man uit Wassenaar veroordeeld tot een taakstraf van 200 uur of een celstraf van drie maanden. De man verwijderde tegen de regels in zelfstandig het asbest uit zijn villa.
'De man heeft niet alleen zichzelf, maar ook de andere mensen die in het huis aan het werk waren in gevaar gebracht', oordeelt de rechtbank. Ook wordt de man ervan verdacht valsheid in geschriften te hebben gepleegd.
In november 2012 kreeg de Inspectie SZW een melding dat in een Wassenaarse villa asbest niet op juiste wijze asbest was verwijderd. Vanwege de gezondheidsriscio's moet het verwijderen van asbest gedaan worden door een gecertificeerd bedrijf. De man wilde een sloopvergunning voor de villa aanvragen, maar daarvoor moest het pand eerst asbestvrij zijn.

'Asbestvrij'


Om de kosten te drukken besloot de man zelfstandig het asbest te verdwijderen, waarschijnlijk in samenwerking met een niet-gecertificeerd bouwbedrijf. Tijdens een tweede inspectie van het huis bleek er echter nog op diverse plaatsen in het huis asbest te zitten. Een derde inventariesatiebedrijf constateerde uiteindelijk dat er zichtbaar geen asbest meer in het pand zat.
De Inspectie SVW heeft de praktijken van de particulier onderzocht en geconstateerd dat hij tegen de regels in heeft gehandeld. Overigens is niet alleen de eigenaar van de villa veroordeeld. De werkvoorbereider van een bouwbedrijf en het bouwbedrijf zelf hebben respectievelijk 80 uur taakstraf en een boete van 15.000 euro gekregen. Zij waren volgens de rechtbank op de hoogte van deze verkeerde werkwijze.