Directeur Jeugdwerk Den Haag: Brand hoofdkantoor is te bizar voor woorden

DEN HAAG - ‘Het is te bizar voor woorden, we kunnen er met ons verstand niet bij.' Directeur Rutger Wijnands van Stichting Jeugdwerk Den Haag is vrijdag de hele dag bezig met schade-experts en met de politie. Donderdag brak er brand uit op de tweede etage van het hoofdkantoor aan de Prinsegracht. Opmerkelijk, want eind januari werden twee brandbommen gevonden voor de deur.
‘Ik ben ontzettend blij dat er geen kinderen in het pand waren toen het gebeurde’, zegt Wijnands. Stichting Jeugdwerk Den Haag zorgt dat kinderen uit alle lagen van de bevolking kunnen spelen en organiseert allerlei activiteiten waar de kinderen ook nog wat van opsteken.
Onderzocht wordt of de brand van donderdag en de vondst van de brandbommen eind januari, iets met elkaar te maken hebben. Opmerkelijk is wel dat de brand uitbrak op de tweede etage van het pand aan de Prinsengracht. Die etage staat leeg. De brandbommen werden neergelegd op een zaterdag, dan is Jeugdwerk gesloten.

Niet tegen kinderen gericht

‘Het lijkt duidelijk dat het niet gericht is tegen kinderen. Maar tegen wie het dan wel gericht is en waarom? We hebben echt geen flauw idee’, aldus een verbijsterde Rutger Wijnands.
Inmiddels zijn er camera’s geplaatst door de politie om het gebouw in de gaten te houden. Het onderzoek naar de brandbommen en de oorzaak van de brand van donderdag is nog in volle gang. Een woordvoerder van de politie kan nog niet zeggen hoelang dit nog gaat duren.

Hoofdkantoor tijdelijk gesloten

Het hoofdkantoor in het centrum van Den Haag gaat voorlopig dicht. De activiteiten voor de kinderen worden nu op andere plekken georganiseerd. Bijvoorbeeld in de vestiging van Jeugdwerk in de Schilderswijk en in enkele buurtcentra en scholen. Ouders en verzorgers krijgen binnenkort te horen waar hun kind wel naar toe kan.
Wijnands: ‘Volgende week wordt het pand schoongemaakt na de brand. Totdat het gebouw helemaal roetvrij is gaan we sowieso dicht. Daarna bekijken we samen met de politie of weer open kunnen gaan’.