Fed Cup: Kiki Bertens met tennissters Oranje weg naar sensatie in Moskou

Fed Cup: Kiki Bertens.
Fed Cup: Kiki Bertens. © Orange Pictures
DEN HAAG - De Nederlandse tennisvrouwen hebben zaterdag in Moskou een sensationele voorsprong van 2-0 genomen op Rusland in de Fed Cup. Nadat kopvrouw Kiki Bertens uit Wateringen in de eerste partij had afgerekend met Ekaterina Makarova (6-3, 6-4), boekte Richel Hogenkamp een historische zege op voormalig grandslamwinnares Svetlana Koeznetsova in drie sets: 7-6 (4), 5-7, 10-8. Het slopende duel duurde vier uur, de langste partij ooit in de Fed Cup.
Bertens had eerder op de dag al voor een verrassing gezorgd. De kopvrouw van de Nederlandse tennisploeg zette Oranje op voorsprong in de eerste partij van het duel met het favoriete Rusland in de wereldgroep (1-0). Bertens versloeg Ekaterina Makarova, de nummer 31 van de wereld, op de hardcourtbaan in twee sets: 6-3, 6-4.
Beide speelsters kwamen voor de eerste keer tegen elkaar uit. Bertens, de nummer 106 van de wereldranglijst, was eerst nog wat nerveus. Ze leverde in de eerste game meteen haar service in. Makarova had voor eigen publiek echter eveneens last van zenuwen. Bertens brak de 27-jarige Russin direct terug en hield daarna het initiatief, met dank ook aan haar prima service.

Koelbloedig

De Nederlandse troef sloeg op het eerste setpunt meteen toe en bleef ook in de tweede set koelbloedig haar kansen benutten. Geholpen door het rommelige weerwerk van Makarova, die af en toe een wanhopige indruk maakte, ging Bertens resoluut op de overwinning af. Met een prima service haalde ze op haar eerste wedstrijdpunt de overwinning binnen.

Oranje speelt voor het eerst in achttien jaar in de wereldgroep van het tennistoernooi voor landenteams. De equipe van captain Paul Haarhuis heeft voor de winst op Rusland nog één punt nodig en staat dan in de halve finales.