Shorttrack: Lara van Ruijven behaalt brons in Dresden

EK shorttrack: Lara van Ruijven.
EK shorttrack: Lara van Ruijven. © Orange Pictures
NAALDWIJK - Shorttrackster Lara van Ruijven heeft zondag bij de wereldbekerwedstrijden in Dresden brons veroverd op de 500 meter. De 23-jarige Westlandse troefde in de laatste ronde Yara van Kerkhof uit Zoetermeer af in de strijd om de laatste podiumplaats. De winst ging naar Marianne St-Gelais uit Canada, die Europees kampioene Elise Christie uit Groot-Brittannië naar het zilver verwees.
Sjinkie Knegt kwam in de finale van de 1500 meter ten val. De Fries moest daardoor genoegen nemen met de zesde plaats. De winst ging naar de Koreaan Seo Yi-ra. De 'Schicht uit Bantega' gaat nog wel aan kop in het wereldbekerklassement, maar zag de Koreaan Kwak Yoon-gy naderen. Kwak pakte zondag brons op dit onderdeel.
Knegt had een dag eerder bij de eerste 1500 meter in Dresden brons gepakt, al verdiende hij die medaille pas aan de jurytafel. De sportman van het jaar werd in de finale onderuit getikt. Nadat de jury straffen had uitgedeeld aan de Hongaar Sandor Liu en de Canadees François Hamelin kreeg de Friese shorttracker brons.

Aflossingploegen

Een week voor de afsluitende wereldbekerfinale in Dordrecht stelden de Nederlandse aflossingsploegen teleur. De equipes van bondscoach Jeroen Otter, die vorige maand in Sotsji allebei de Europese titel op dit onderdeel veroverden, strandden al voor de eindstrijd.
Van Ruijven bleef met Roza Kooystra, Rianne de Vries en Van Kerkhof steken in de kwartfinales, de mannenploeg bestaande uit Knegt, Voorburger Freek van der Wart, Mark Prinsen en Dennis Visser werd in de halve finale gediskwalificeerd. De wereldbekerzege ging naar Rusland, bij de vrouwen won Italië. In het algemeen klassement staan de Nederlandse mannen derde en de vrouwen vijfde.