Paardensport: IJsbrand Chardon wint wereldbeker vierspannen

© ANP
DEN HOORN - IJsbrand Chardon heeft voor het eerst sinds 2006 de wereldbeker vierspannen weer eens gewonnen. De menner uit Den Hoorn bleef zondag in Bordeaux in de finale de Australiër Boyd Exell, die de belangrijkste indoortitel in de afgelopen zeven jaar zes keer opeiste, en landgenoot Koos de Ronde voor.
Chardon, die zaterdag na de eerste manche nog tweede was vlak achter De Ronde, maakte in de beslissende omloop geen stuurfouten. Met een totaaltijd van 250,09 seconden was hij echter niet bijzonder snel. Veelvoudig wereldkampioen Exell rook dus zijn kans.
De Australiër stoof in een hoger tempo dan zijn Nederlandse rivaal het parcours rond, maar reed onderweg ook twee kegeltjes met daarop een balletje omver. Dat kwam hem op tien strafseconden te staan. 'Ik heb dit jaar Stockholm en Londen gewonnen, dus ik wist dat het mogelijk was Boyd te verslaan met dit erg goede span', zei Chardon.

Collega-international

De Ronde, die in 2013 op dezelfde plaats de eindstrijd om de wereldbeker won, was langzamer dan zijn collega-international en maakte bovendien twee fouten. Hij duikelde derhalve naar de derde plaats. In Bordeaux kwamen de beste zes vierspanrijders uit de WB-kwalificaties aan de start plus de Fransman Sébastien Mourier, die van de organisatie een wildcard had gekregen.
Chardon sprak in Bordeaux waarderende woorden over zijn voormalig sponsor Kees van Opstal, die deze week op 85-jarige leeftijd overleed. 'Kees was in de jaren tachtig zo'n tien jaar mijn sponsor en ik heb vele successen aan hem te danken. Ik wil mijn overwinning graag aan hem opdragen, omdat hij veel voor mij heeft betekend.'