Goudse Waarden en Erasmus College in Zoetermeer krijgen versneld vwo

De vlag hangt uit bij de geslaagden.
De vlag hangt uit bij de geslaagden. © Omroep West
REGIO - Een proef met versneld vwo wordt volgend schooljaar uitgebreid. Leerlingen kunnen op deze middelbare scholen in vijf in plaats van zes jaar hun opleiding afmaken. Twee scholen in onze regio doen mee aan de proef. Het gaat om de Goudse Waarden in Gouda en het Erasmus College in Zoetermeer.Ook het Stedelijk Gymnasium in Leiden mag versneld vwo invoeren, maar gaat eerst onderzoeken of dit mogelijk én wenselijk is.
Momenteel is versneld vwo al mogelijk op twee scholen in Nederland. De eerste ervaringen zijn positief en daarom wordt het experiment uitgebreid met 24 nieuwe scholen. De proef maakt deel uit van een pakket maatregelen van het kabinet om meer aandacht te schenken aan 'toptalenten'.
Vroeger gebeurde het te vaak dat leerlingen hun opleiding voltooiden zonder ooit echt uitgedaagd te zijn geweest. 'Ik ben blij dat die tijd voorbij is. Versneld vwo is een prachtige vorm voor leerlingen die goed en makkelijk kunnen leren', zegt staatsecreatis Sander Dekker in een verklaring.

Voorwaarden voor versnellingstraject

Scholen moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een versnelde vwo-opleiding. Zwakke of zeer zwakke scholen zijn bijvoorbeeld uitgesloten. Ook moet de reguliere, zes jaar durende vwo-opleiding op de school blijven bestaan.