Madurodam herdenkt honderdste geboortedag van naamgever en oorlogsheld Maduro

In Madurodam hangen de vlaggen halfstok
In Madurodam hangen de vlaggen halfstok
DEN HAAG - Madurodam staat dit jaar met tal van activiteiten stil bij de honderdste geboortedag van zijn naamgever: oorlogsheld George Maduro (1916-1945). Op de dag dat hij jarig was, 15 juli, verschijnt een boek over zijn leven. Dan wordt ook een monument onthuld op het plein voor de miniatuurstad in Den Haag.
Maduro werd geboren op Curaçao en groeide daar op. Hij studeerde rechten in Leiden en vocht tijdens de meidagen van 1940 mee als reserveofficier van de cavalerie.
Hij vocht heldhaftig mee tijdens een aanval in Rijswijk en werd daarvoor in 1946 postuum onderscheiden als Ridder 4e klasse der Militaire Willems-Orde. Maduro is de enige Nederlander van Antilliaanse afkomst die deze onderscheiding heeft ontvangen. Na activiteiten voor het verzet pakten de nazi's hem op. Maduro overleed in Dachau aan vlektyfus.

Levende herinnering

De ouders van Maduro schonken het startkapitaal voor Madurodam. De miniatuurstad is bedoeld als levende herinnering aan hun zoon. Madurodam ging in 1952 open. Al bijna 60 miljoen mensen uit de hele wereld hebben het attractiepark in Den Haag bezocht. De jaarlijkse opbrengst, tussen de 600.000 en 1 miljoen euro, gaat naar goede doelen voor kinderen.
Het Nederlands Dachau Comité herdenkt in zijn jaarlijkse lezing op 21 april dat Maduro overleed in het Duitse concentratiekamp.