Forse stijging fietsendiefstallen in Den Haag

© ANP
DEN HAAG - Het aantal fietsendiefstallen is in Den Haag in de afgelopen vier jaar explosief gestegen. Tussen 2011 en 2015 steeg dit aantal met 74 procent.
Dit blijkt uit cijfers van de politie die burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag naar de gemeenteraad heeft gestuurd. De hoge stijging van het aantal fietsendiefstallen verklaart de burgemeester onder andere doordat steeds meer mensen een dure elektrische fiets hebben die aantrekkelijker is om te stelen. Ook doen mensen sneller aangifte van diefstal van zo'n fiets.
Verder zouden fietsendieven geen 'gelegenheidsdieven' meer zijn, maar is er sprake van georganiseerde diefstal. Ook is het doen van aangifte makkelijker geworden door de introductie van elektronische aangifte.

Lokfietsen

Den Haag probeert de fietsendiefstallen aan te pakken door lokfietsen in te zetten en meer stallingsruimte te organiseren. 'Maar het gewenste effect blijft vooralsnog uit', schrijft Van Aartsen.
Alle andere vormen van diefstal zonder geweld zoals winkeldiefstal en zakkenrollerij daalden juist. Diefstal uit auto's zakte met 43 procent, zakkenrollerij met 31 procent en winkeldiefstal met 14 procent.