Demonstratie tegen opvang asielzoekers Westland? Eerst melden bij de gemeente!

© Maarten Brakema
WESTLAND - De gemeenteraad in Westland vergadert op 16 februari over de opvang van asielzoekers. Burgemeester Sjaak van der Tak heeft signalen opgevangen dat een aantal Westlanders van plan is demonstraties te organiseren. Dat mag, aldus de gemeente, maar dan moeten ze zich wel vooraf melden en aan bepaalde voorwaarden voldoen.
'De burgemeester kan dan tijdig een inschatting maken van de maatregelen die de gemeente en de politie moeten nemen', laat de gemeente op
weten. 'Hij kan bijvoorbeeld bepaalde voorschriften en beperkingen stellen om de veiligheid te garanderen en de manifestatie in goede banen te leiden. Indien de veiligheid niet gewaarborgd is, dan kan de burgemeester de manifestatie of demonstratie verbieden.'
De gemeente maakte vorige week bekend dat ze 275 asielzoekers en statushouders wil opvangen in een hotel aan de De Lierseweg in Wateringen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil het hotel twee jaar als opvang gebruiken, met een optie tot een verlenging van nog eens twee jaar.

Tegenstanders

Als reactie op deze mededeling werd de Facebookpagina 'Geen AZC in het Westland' opgericht. In een week tijd leverde dat ruim 2300 likes op.
De gemeente laat nu weten dat inwoners die van plan zijn op 16 februari een demonstratie te organiseren tot vrijdag 12.00 uur de tijd hebben om deze aan te melden.
Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen