Burgemeesterscrisis Midden-Delfland: 'Vertrouwen tussen politici terugkrijgen wordt erg lastig'

Arnoud Rodenburg tijdens de raadsvergadering, waarin de raad hem wegstemde
Arnoud Rodenburg tijdens de raadsvergadering, waarin de raad hem wegstemde
MIDDEN-DELFLAND - Het herstel van het vertrouwen binnen de groep fractievoorzitters van de coalitiepartijen in Midden-Delfland wordt een moeizaam proces. Dat denkt Elly de Jong van de PvdA Midden-Delfland.
'Ja zeggen tijdens een belangrijke commissievergadering over een
en nee stemmen tijdens een geheime stemming schaadt niet alleen het onderlinge vertrouwen, maar ook het imago van ons gemeentebestuur naar buiten en de politiek in het algemeen', benadrukt De Jong.
Volgens haar loopt 'de tijd van zelfreflectie op zijn eind'. 'Tot nu toe heeft alleen Kees van der Vaart van het CDA zijn verantwoordelijkheid genomen voor het debacle. Verder niemand.'

Externe gespreksleider

De Jong wil pas weer samenkomen met de andere fractievoorzitters als er een deskundige externe gespreksleider wordt ingehuurd. Verder wil ze duidelijkheid over de nieuwe CDA-fractievoorzitter - 'de huidige voorzitter is demissionair en kan daarom geen bindende afspraken maken' - en de rol van de partij OGP.
'Met elkaar praten: ja. Maar dan wel met fractievoorzitters met een positieve, geloofwaardige en constructieve instelling', benadrukt De Jong. 'En in een andere samenstelling.'