Grote zorgen in Loosduinen over hoogspanningskabels door natuurgebieden

Duinen bij het strand
Duinen bij het strand
DEN HAAG - Buurtbewonersorganisaties en bedrijven in de Haagse wijk Loosduinen maken zich grote zorgen om de aanleg van hoogspanningskabels door de natuurgebieden Solleveld, Park Ockenburgh en Madestein. Verenigd in de Commissie Loosduinen verzetten ze zich tegen de plannen.
Elektriciteitstransporteur TenneT is van plan een stroomnet aan te leggen. De kabels moeten de stroom van het nog aan te leggen windmolenpark voor de Hollandse kust landinwaarts vervoeren.
Er zijn twee opties: de stroomkabels kunnen via de Maasvlakte bij Rotterdam naar het land worden aangelegd. Het voordeel is dat de kabels dan via een industriegebied gaan, dus is er geen schade aan de natuur of het nabijgelegen woongebied.

Kabels door de natuur

Bij de goedkopere, tweede optie lopen de stroomkabels door het duingebied bij Loosduinen naar Wateringen. Maar daarbij moet dwars door het groengebied worden gegraven. Daarvoor zijn ondergrondse boringen nodig. Bovendien liggen er mogelijk Romeinse archeologische vondsten in de grond.
Commissie Loosduinen roept zoveel mogelijk mensen op bezwaar te maken tegen deze tweede optie. TenneT geeft over een paar weken nadere uitleg over de plannen.