Twee LHBT-vluchtelingen binnen dag weer terug naar noodopvang in Alphen aan den Rijn

De groep LHBT-vluchtelingen uit Alphen aan den Rijn.
De groep LHBT-vluchtelingen uit Alphen aan den Rijn. © LGBT Asylum support
ALPHEN AAN DEN RIJN - Van de groep van tien vluchtelingen die vertrokken zijn uit de noodopvang in Alphen aan den Rijn vanwege bedreiging, zijn er twee binnen een dag weer teruggekeerd. De twee vluchtelingen zijn bang dat ze hun plek in de Alphense noodopvang anders definitief verliezen.
De groep LHBT-vluchtelingen (lesbisch, homo, bi en transgender)
woensdag naar een verzorgingstehuis van Stichting Humanitas in Rotterdam. De vluchtelingen zouden in de Alphense opvang worden
.
Volgens Sandro Kortekaas van de belangenorganisatie LHBT Asylum Support zou de groep tijdens het vertrek uit Alphen aan den Rijn van de directeur van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) te horen hebben gekregen dat ze niet meer terug mogen keren naar hun kamer in de noodopvang.
De twee vluchtelingen vonden dit risico te groot en keerden vanuit Rotterdam weer terug naar de vrouwenafdeling van de noodopvang in Alphen.

Wel geld voor boodschappen

In het AD laat burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rijn weten dat de vluchtelingen zijn teruggekeerd omdat ze in Rotterdam hun eigen boodschappen moesten betalen.
Volgens Kortenkaas klopt dit niet. ‘Wij hebben er voor gezorgd dat er geld is voor de boodschappen’. Ze keren echt terug vanwege de angst hun plek in de opvang in Alphen te verliezen.’
Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen