Kjeld Nuis blij met eerste 1500 meter-medaille ooit op WK afstanden

WK afstanden 2016, Kjeld Nuis
WK afstanden 2016, Kjeld Nuis © ANP
ZOETERWOUDE - Kjeld Nuis was vrijdag na zijn zilveren race op de 1500 meter bij de WK afstanden blij dat het verschil met de Russische winnaar Denis Joeskov aanzienlijk was: 1.44,13 tegen 1.45,66. Daardoor hoefde de Nederlands kampioen uit Zoeterwoude niet al te veel te balen van de wissel in zijn rit tegen Joey Mantia.
Halverwege de race kon de Amerikaan een botsing met Nuis ternauwernood voorkomen, door net even in te houden. Het incident op het wereldkampioenschap schaatsen in Kolomna (Rusland) kostte de Nederlandse titelkandidaat een paar tienden van een seconde. 'Ik miste één slag, maar kon daarna gelukkig weer vol doorgaan', zei Nuis bij de NOS.
'Ik werd er zelfs een beetje agressief van. Voorrang is voorrang. Het was mijn kruising en ik dacht: ik ga dwars door hem heen. Dat deed ik ook, ik beukte hem aan de kant. Ik had er verder niet veel last van, al was ik wel even uit mijn flow. Op het laatste rechte stuk had ik het heel zwaar. Na die wissel moest ik alles alleen doen en had ik geen tegenstander meer', vervolgt Nuis.
Het is Nuis' eerste WK-medaille op de 1500 meter. 'Daar ben ik echt superblij mee', glundert hij. De Nederlander Thomas Knol werd derde. Zaterdag komt Nuis in actie op de 1000 meter.