Alle Zuid-Hollandse koppels naar Gold Fleet op WK zeilen

Annemiek Bekkering (l) en Annette Duetz.
Annemiek Bekkering (l) en Annette Duetz. © Richard Langdon
REGIO - Alle Nederlandse koppels die deze week in actie komen op het WK zeilen hebben zich geplaatst voor de Gold Fleet. Dat is de beslissende fase in het kampioenschap. Dit weekend worden de prijzen verdeeld.
Annemiek Bekkering uit Den Haag en de Delftse Annette Duetz staan er het beste voor. In de 49erFX-klasse staan ze op de zesde plek. Nina Keijzer uit Alphen aan den Rijn en Claire Blom uit Wassenaar volgen op de zeventiende plek. Waar Bekkering en Duetz azen op een WK-medaille, is kwalificatie voor de Olympische Spelen het belangrijkste voor Keijzer en Blom.
Keijzer en Blom versloegen Bekkering en Duetz tijdens de nationale selectie en krijgen het exclusieve recht om namens Nederland uit te komen op de Olympische Spelen. Drie kansen hebben Keijzer en Blom om vormbehoud te tonen. Eind vorig jaar mislukte dat op het WK, tijdens dit WK krijgt het duo een herkansing.
Als Keijzer en Blom deze week in Clearwater (Verenigde Staten) in het geschoonde landenklassement in de top-8 te zeilt, is olympische kwalificatie een feit. Lukt dit niet, krijgt het duo komend voorjaar in Hyères (Frankrijk) nog één herkansing. Mochten Keijzer en Blom alle drie de kansen verprutsen, gaan Bekkering en Duetz naar de Olympische Spelen.

Mandy Mulder/Coen de Koning

In de Nacra 17-klasse staan Mandy Mulder (Poeldijk) en Coen de Koning (Hoorn) op de dertiende plek. Mulder en De Koning zijn al zeker voor de Olympische Spelen. Per zeilklasse mag Nederland één boot afvaardigen in Rio de Janeiro (Brazilië).