Nepadvocaat Frank K. uit Leiden krijgt werkstraf voor oplichten asielzoekers

Archieffoto
Archieffoto
DEN HAAG - Volgens de Haagse rechtbank is 'jurist' Frank K. (52) uit Leiden een oplichter. De man zou asielzoekers juridisch begeleiden, maar hij geeft zich valselijk uit voor advocaat.
Daarom veroordeelde de rechter hem tot 200 uur werkstraf, twee maanden voorwaardelijke celstraf en een geldboete van 750 euro, meldt het
. Dat is dezelfde straf als het openbaar ministerie eiste tijdens de behandeling van de strafzaak twee weken geleden.
K. verdiende aan vier asielzoekers uit Marokko, Iran en Irak ruim 11.000 euro. Dat honorarium zou te hoog zijn geweest voor het werk dat K. voor hen deed.

Misbruik van titel 'advocaat'

'Verdachte heeft meer dan drie jaar de titel van advocaat gevoerd zonder daartoe gerechtigd te zijn', stelt de rechtbank. 'Verschillende rechtzoekenden heeft hij op deze wijze opgelicht. Hij heeft bij personen in vreemdelingenbewaring de suggestie gewekt dat hij beter werk zou verrichten dan de sociale advocatuur, niet tegengesproken dat hij advocaat is, in de naam van zijn kantoor het woord 'lawyers' vermeld en (grote) bedragen voor zijn werkzaamheden gevraagd.'
Toen K. in 2011 een waarschuwing kreeg van de Orde van Advocaten om de titel van advocaat niet te gebruiken, trok hij zich daar niets van aan. 'Hij lijkt niet in te zien dat hij door zijn handelen de rechtzoekenden heeft benadeeld en niet - zoals hij zelf stelt - heeft geholpen', aldus de rechter.

In opspraak

De Leidenaar is al langere tijd in opspraak. Zo had hij de reputatie kansloze asielprocedures op te starten voor een torenhoog honorarium, waarvoor hij te weinig zou uitvoeren. In 2014 failleerde hij. Een aantal teleurgestelde klanten hadden met succes hun geld terug geëist bij de kantonrechter.