Brutaal meeuwenduo terroriseert winkelstraat Katwijk: 'De één kijkt en de ander valt aan'

Niet is niet de boze meeuw uit Katwijk (Archief
Archiefbeeld © John van der Tol
KATWIJK - Ze krijsen, zorgen voor afval op straat en pakken broodjes en ijsjes af. Bij voorkeur van kinderen. Het probleem met brutale meeuwen in Katwijk zou nijpend zijn en daarom was er dinsdagavond een inloopavond voor buurtbewoners op het gemeentehuis. Om te kijken hoe groot het probleem is, besloten we op zoek te gaan naar de echte boosdoeners, de meeuwen.
'Hier heb ik ze nog niet gezien', zegt één van de strandwandelaars, die exact weet hoe dat komt: 'Het zijn de vossen, die zitten inmiddels in de duinen. En daardoor durven de meeuwen er niet meer te landen, waardoor ze richting de woonwijken zijn gegaan.' De overlast lijkt dus verlegd van het strand naar de straten rondom de boulevard van Katwijk aan Zee.
Navraag in Hotel Noordzee leert dat vooral de Voorstraat, een drukke winkelstraat, het moet ontgelden. Katwijker Brian vertelt: 'Daar zitten twee terror-meeuwen, die pakken alles af. Broodjes en ijsjes ben je snel kwijt, vooral het stukje bij de Hema, daar zitten ze altijd. Het is een op elkaar ingespeeld team; de één staat op de uitkijk en waarschuwt de ander, die aanvalt. Vooral kinderen worden vaak bestolen door de meeuwen.'

De test met het broodje

We nemen de proef op de som. We kopen een sauzijcenbroodje bij de plaatselijke bakker en geven het mee aan een langslopend jongetje. De eerste meeuw signaleren we snel, op een dakje. Nadrukkelijk volgt de vogel het kind met het broodje in zijn hand. Het jongetje passeert het dier - dat vijf meter hoger toekijkt, maar de meeuw schuivelt voorzichtig mee. En dan plots: van de andere kant vliegt een meeuw het jongetje tegemoet en grist het broodje weg.
De meeuwenoverlast bestaat. Nu is het aan de bewoners en gemeente om een slimme tactiek uit te stippelen. Het is de afgelopen jaren al vaker geprobeerd, onder meer met roofvogels. Maar dit voorjaar, wanneer het broedseizoen begint, is het tijd voor de winnende tactiek.