Raad Westland steunt komst 275 vluchtelingen naar Wateringen

DEN HAAG - Met de kleinst mogelijke meerderheid van één stem, steunt de Westlandse gemeenteraad de komst van 275 vluchtelingen naar het Polenhotel in Wateringen. Een motie van oppositiepartij LPF en collegepartij GemeenteBelang Westland tegen de opvang werd dinsdagavond met twintig stemmen tegen en negentien voor verworpen.
De vluchtelingen komen
aan de De Lierseweg. Het hotel werd gebruikt door arbeidsmigranten maar zou volgens de eigenaar
staan. De eigenaar heeft een deal gemaakt met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) over de opvang van vluchtelingen.
Collegepartij GemeenteBelang Westland is groot tegenstander van het plan. De partij diende samen met oppositiepartij de LPF een motie in tegen de opvang. De partijen vinden onder meer dat de locatie op een bedrijventerrein ongeschikt is. De vluchtelingen zouden gaan zwerven over het terrein. Verder is de opvang met 275 asielzoekers veel te groot. Ook Westland Verstandig is om die reden tegen de opvang.

Verantwoordelijkheid nemen

De andere partijen staan positief tegenover de komst van de asielzoekers. Zij vinden dat het Westland zijn verantwoordelijkheid moet nemen, nu er zoveel mensen oorlogsgebieden ontvluchten. Volgens D66 is een beschaafd land verplicht om mensen op de vlucht een veilig huis te bieden.
Wethouder Mohamed el Mokaddem (Progressief Westland) noemt de uitkomst van de stemming vergelijkbaar met het sentiment dat in de samenleving heerst. 'Ook daar is de ene helft voor en de andere helft tegen,' zegt hij. 'Ik heb met heel veel mensen gesproken de afgelopen tijd en daar heb ik dezelfde zorgen gehoord als die vanavond in de raad zijn geuit.'

Bewaking in hotel

De wethouder zegt niet te kunnen garanderen dat de vluchtelingen niet voor overlast zullen zorgen. 'Maar we doen er alles aan om het tot een succes te maken. We hebben 24 uurs bewaking in het hotel en er komt extra beveiliging op het bedrijventerrein.'
Aan het begin van de vergadering protesteerde voor het gemeentehuis een groep van ongeveer 250 mensen tegen de vluchtelingenopvang. De politie was in groten getale aanwezig en ook reden er ME-bussen rond. Het protest verliep rustig en rond 21.00 uur was het Marktplein weer rustig.
Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen